Către, Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș Stimate Domnule Comandant, Comunitatea Regională Penticostală Arad

În urma intervențiilor nejustificate ale poliției și jandarmeriei din data de 26 iulie 2020, în slubele religioase ale unor biserici din Timișoara, Comunitatea Regională Penticostală Arad, la sugestia Comitetului Executiv al Cultului Creștin Penticostal, a trimis memorii către instituțiile care au făcut aceste abuzuri.

Postăm mai jos memoriul adresat Inspectoratului Județean de Poliție Timiș:

Către,

Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș

Stimate Domnule Comandant,

Comunitatea Regională Penticostală Arad a primit cu multă îngrijorare rapoarte despre intervențiile nejustificate al Poliției și Jandarmeriei în slujbele religioase ale unor biserici din Timișoara, din data de 26 iulie 2020. Nu numai faptul că forțele de ordine au intervenit aducând tulburare serviciului religios în aer liber al Bisericii Penticostale Poarta Cerului, fără nici un motiv legal, și administrând amenzi unui mare număr de persoane, dar au și intrat în biserici penticostale aducând serioase prejudicii închinării publice, amenințând păstorii că dacă se vor mai aduna în număr mai mare de 20 de persoane în interior vor fi amendați.

Vă aducem la cunoștință că, serviciul religios al Bisericii Penticostale Poarta Cerului, din data de 26 iulie, a fost planificat cu câteva săptămâni înainte, a se desfășura în aer liber, având în vedere că se aștepta o participare mai largă decât de obicei, deoarece în cadrul lui era programată oficierea botezurilor în apă a mai multor persoane care au solicitat acest lucru. S-a ținut cont în decizia de mutare a serviciului în aer liber și de recomandările insistente, făcute de autorități, în întâlnirea cu reprezentanții cultelor religioase, de la sediul Prefecturii Timiș, din data de 14 iulie 2020, recomandări care au întărit convingerea noastră că slujba în aer liber este cea mai sigură soluție în această perioadă de pandemie. Astfel pentru serviciul divin din ziua de 26 iulie 2020, Biserica Penticostală Poarta Cerului din municpiul Timișoara a încheiat un contract de comodat cu propritarul terenului din localitatea Ghiroda, str. Bușteni.

În timpul serviciului religios de botez în apă, desfășurat în aer liber, pe terenul menționat mai sus au descins 13 echipaje de poliție și 3 auto-speciale de jandarmi, spre surprinderea și teroarea oamenilor care își aduceau în mod obișnuit închinarea înaintea lui Dumnezeu. Echipajele ajunse la fața locului au început să administrateze amenzi, fără nici un fel de discernământ, unor oameni nevinovați, care au venit la slujbă din dorința de a se închina și de a fi alături de prieteni sau colegi, au stat cu masca pe față în perimetrul terenului închiriat fără nici un fel de implicare. Au fost administrate amenzi mai multor minori, mai multor persoane din aceeași familie. Ba mai mult, o persoană a primit două amenzi pentru aceeași faptă de la emitenți diferiți. Toate acestea pentru simplul motiv că s-au închinat împreună cu biserica lor în aer liber.

Vă informăm că pe tot parcursul slujbei religioase participanților li s-a cerut să poarte mască, chiar dacă la acea dată masca nu era obligatorie la slujbele în aer liber și participanții, ca de fiecare dată, au dat dovadă de disciplină.

Nu putem accepta faptul că serviciul divin de botez în apă care a avut loc în aer liber a fost numit de reprezentanții poliției drept eveniment privat. Considerăm ofensator faptul ca cineva din exteriorul bisericii redefinește slujbele noastre religioase după bunul plac, și caută să împiedice desfășurarea lor, având în vedere că ele fac parte din modul de închinare a unui cult religios recunoscut în România. Menționăm că în cadrul Cultului Creștin Penticostal nu există evenimente private, ci avem slujbe religioase în cadrul cărora avem uneori botezuri sau nunți.

Considerăm acțiunile poliției și jandarmeriei abuzive, rău intenționate, discriminatorii și ilegale din următoarele motive:

– Serviciul divin din data de 26 iulie se încadreză la slujbe religioase nu la procesiuni sau evenimete cu caracter privat, așa cum în mod abuziv au susținut reprezentanții instituțiilor de forță, făcând uz de art. 65 lit. k din Legea 55/2020. Vă informăm, asa cum de altfel au fost informați la momentul descinderii și reprezentanții poliției și jandarmeriei că articolul de lege invocat trebuie coroborat cu Hotărârea de Guvern nr.553/15.07.2020, Anexa nr.3, art.1, pct.1, 8 și Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului de interne nr.1103/95 din data de 17.06.2020 care reglementează în mod specific „regulile privind accesul în lăcaşele de cult, distanţa minimă de siguranţă şi măsuri sanitare specifice pentru desfăşurarea activităţilor religioase”;

– Acțiunea poliției și jandarmeriei din data de 26 iulie, intră și sub incidența art. 381 alin. (1) din Codul Penal;

– Au fost încălcate în mod abuziv și drepturile și libertățile religioase prevăzute de art. 1 alin. (1), art. 2 alin. (1), art. 9 alin. (3) din Legea 489/2006 prin care Statul român garantează și respectă dreptul de conștiință religiosă a cetățenilor săi.

– Acțiunile în forță ale poliției și jandarmeriei au avut un caracter vădit discriminatoriu față de credincioșii penticostali, mai ales ținând cont de faptul că în aceeași zi au avut loc activități religioase și nu numai, la care numărul de participanți a fost nespus mai numeros, iar normele de protecție sanitară nu au fost nici pe departe respectate în aceeași măsură.

Păstorul bisericii a căutat să discute cu reprezentanții poliției la fața locului și în următoarele zile cu Comandantul Poliției despre aceste abuzuri, dar a fost ignorat în mod sistematic.

De asemenea dorim să vă infomăm că tot în data de 26 iulie la slujbele de seară, manifestând aceeași atitudine abuzivă, rău intenționată, discriminatorie și ilegală, echipaje de poliție și jandarmerie au descins la mai multe biserici penticostale din municipiul Timișoara, printre care amintim: Biserica Penticostală Carmel, Biserica Penticostală Smirna, Biserica Penticostală Filadelfia și Biserica Penticostală Poarta Cerului, tulburând sacralitatea închinării și amenințând cu amenzi în cazul în care se vor continua slujbele în interior cu un număr mai mare de 20 de persoane, lucru care denotă o gravă necunoaștere a legii.

Acțiunile poliției și jandarmeriei au adus și de această dată, grave prejudicii închinării noastre comune care a fost împiedicată să se desfășoare în condiții normale.

Ne simțim datori să vă aducem la cunoștință faptul că membrii Comunității Penticostale din Timișoara și nu numai, sunt profund indignați de aceste abuzuri și așteaptă ca drepturile lor să fie apărate în fața instituțiilor statului și să se facă reparațiile care se impun.

Vă rugăm să ne comunicați poziția dumnevoastră oficială cu privire la aceste grave încălcări ale legii, săvârșite de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne de la Timișoara. (Am mai cerut acest lucru și printr-un email pe care vi l-am adresat în data de 27 iulie, cu bună credință, dar care a fost ignorat)

În speranță că astfel de incidente abuzive, discriminatorii și ilegale nu se vor mai petrece în Timișoara și jud. Timiș, vă asigurăm de tot sprijinul și colaborarea noastră.

https://www.facebook.com/1351993189/posts/10217713652937045/?extid=RN3qJDbNkeDmzEof&d=n

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Către, Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș Stimate Domnule Comandant, Comunitatea Regională Penticostală Arad

Comentariile sunt închise.