Divergente Teologice

Este greu sa ne închipuim ca sunt atâtea concepte teologice bazate toate pe Cuvântului lui Dumnezeu. Cum se pot găsi atâtea concepte? Daca am lua problema mântuirii si simplicitatea răspunsului dat de Pavel, nu ar trebuie sa ne confruntăm atât pe concepte teologice.

Temnicerul din Filipi a întrebat pe Pavel și pe Sila: …„Domnilor, ce trebuie să fac ca să fiu mântuit? (Fapte 16:30)

… „Crede în Domnul Isus, şi vei fi mântuit tu şi casa ta.”

Acest text da multa bătaie de cap când este încercat sa fie raționalizat in diferite sisteme teologice. Calviniști ti-ar răspunde ca temnicerul a fost născut din nou înainte de a face întrebarea, altfel nu ar fi știut de necesitatea mântuirii. Arminianisti ti-ar răspunde ca temnicerul își asuma libertatea alegerii, întrebând din propria inițiativa ce trebuie sa facă sa fie mântuit. Si așa ajungem la subiectul depravitatii umane, in a întreba daca omul mai poate sa recunoască necesitatea mântuirii.

Sunt doua subiecte si întrebări care ar necesita un răspuns: abilitatea omului de a recunoaște pe Cristos ca singura cale de Mântuire, si abilitatea omului de a face o alegere independenta, care sa nu fie manipulata cumva de atotputernicia lui Dumnezeu. Mai multe tabere teologice încearcă sa dea răspuns, in cercurile Evanghelice calviniștii, arminianistii, si luteranii se numără printre taberele mai mari, o mulțime de alte grupări adăugând una sau alta in încercarea de a explica modul in care Dumnezeu lucrează in inima omului.

Mai este o tabără care nu este interesate de acest subiect, de multe ori arătând o ignoranta teologica, care sugerează ca teologia ar aduce rătăcire. Unele subiecte sunt o hrana mai tare, care necesita o anumita maturitate si creștere spirituala sa poți aborda. Totuși, unii dintre noi nu fac altceva decât sa sugereze studiu si ajutor a Duhului Sfânt in tratarea Cuvântului lui Dumnezeu.

Câteva certitudini trebuie sa fie înțelese si acceptate de toate taberele;

• Predestinarea – sunt destule versete Biblice care arestează conceptul predestinări

• Alegere – Dumnezeu face o alegere din veșnicii

• Chemare – o lucrarea a Duhului Sfânt

• Regenerare – o lucrarea a Duhului Sfânt

• Credință – un dar a lui Dumnezeu

• Pocăință – necesara

• Justificare – lucrarea lui Cristos

• Adopție – un beneficiu datorita jertfei lui Cristos

• Sfințirea – un proces a Duhului Sfânt

• Glorificare – o lucrarea a Dumnezeirii

Nu cred ca ar trebuie sa fie divergente pe subiectele enumerate, totuși încercând sa punem o ordine, impunând raționamentul nostru pentru Dumnezeu, ajunge sa creeze divergentele sistemelor teologice enumerate.

Gândirea lui Dumnezeu nu este gândirea noastră, si justificările noastre nu pot justifica modalitatea de funcționare a unui Creator.

In umilința acceptam autoritatea Cuvântului lui Dumnezeu, cu frica încercând sa supra impunem gândirea si logica noastră.

Sursa: Caius Obeada

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.