Conservatorii câștigă în Polonia, iar presa de stânga o numește bigotism

În Polonia, un partid de centru-dreapta care favorizează piețele neregulate și o integrare puternică cu UE a pierdut alegerile în fața unui partid pro-viață, pro-familie, pro-polonezi. Însă mass-media spune o altă poveste

Președintele polonez Andrzej Duda, reprezentând Partidul Dreptate și Justiție (Prawo i Sprawiedliwość sau PiS), a câștigat alegerile prezidențiale din Polonia la limită în fața primarului capitalei, Varșovia.

Victoria este una semnificativă pentru PiS, care în octombrie trecut a pierdut camera superioară a parlamentului, Senatul, în fața opoziției parlamentare. Participarea la scrutinul de duminică a fost de aproape 70%, cea mai mare participare din ultimii 25 de ani, indicând că PiS menține un mandat important din partea electoratului polonez, potrivit unei analize The Federalist.

Mass-media mainstream îl defăimează pe Duda

Pentru mass-media de stânga, un singur narativ a fost exploatat cu privire la alegerile prezidențiale din Polonia.

„Președintele polonez Duda câștigă la limită alegerile, permițând continuarea unei agende de extremă dreapta”, titra Washington Post. PiS, susține Post, „subminează democrația”.

„Duda a dus o campanie de o retorică notabilă anti-LGBT”, continuă Post, afirmând că PiS este un partid de bigoți. „S-a opus unui amendament constituțional care ar împiedica cuplurile de același sex să adopte copii, sugerând că eforturile de promovare a drepturilor homosexuale erau mai grave decât comunismul”.

Aceleași trusturi media susțin că aceasta este doar manifestarea tendințelor totalitare ale lui Duda. Ani la rând, PiS a căutat să „apese puternic” pe sistemul de justiție, afirmă CNN. E adevărat, Duda a primit o scrisoare din partea UE prin care era acuzat că nu oferă suficiente garanții pentru protejarea judiciarului de controlul politic. Dar acțiunile lui Duda au inclus și o reformă prin care vârsta de pensionare a judecătorilor scade.

De la bigotismul anti-LGBT și atacurile asupra independenței justiției până la retorica anti-imigrație și „naționalismul de dreapta”, în ochii mass-mediei de stânga, Duda și PiS nu sunt decât o manifestare a lui Adolf Hitler și a partidului nazist în secolul XX. Nici măcar carismaticul primar al Varșoviei, Trzaskowski, se pare că n-a reușit să readucă țara de pe panta totalitarismului.

Este aceasta o descriere precisă a politicii poloneze în 2020?

Contextul este cheia

Orice retorică „anti-LGBT” exprimată de Duda și aliații săi politici trebuie pusă și înțeleasă în contextul unor tendințe politice poloneze mai largi. Evenimentele pro-LGBT din Polonia au inclus adesea batjocorirea simbolurilor sacre ale Catolicismului, Polonia fiind în proporție de 93% catolică.

Deși parada gay din Varșovia are adesea o participare bună, aceeași paradă scoate greierii în evidență în alte părți. În orașul Zabrze, cu o populație de 170.000 de locuitori, o singură persoană a participat la parada gay din 2019.

PiS, la rândul lui, a apărat familia naturală poloneză și valorile creștine, a căutat să stopeze încercările de a elimina orele de religie opționale din școli și au pus capăt subvențiilor de stat pentru fertilizarea în vitro.

Cum rămâne cu presupusa intervenție autoritară în sistemul judiciar?

Sursa: https://tribuna.us/conservatorii-castiga-in-polonia-iar-presa-de-stanga-o-numeste-bigotism/

Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.