După ce a transformat Hagia Sophia în moschee, Turcia îşi îndreaptă privirile asupra Ierusalimului

La câteva clipe după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat controversata sa decizie de a converti cunoscuta biserică Hagia Sophia din Istanbul într-o moschee, strigătul musulman de chemare la rugăciune a început să se audă din acest edificiu înscris în patrimoniul Unesco.

Erdogan a declarat că Hagia Sophia va fi deschisă pentru rugăciunile musulmanilor începând de vineri 24 iulie în ciuda protestelor din partea mai multor ţări, printre care Statele Unite şi Rusia, Naţiunile Unite şi Bisericile Ortodoxe Rusă şi Greacă. Hagia Sophia a fost vreme îndelungată sediul Bisericii Ortodoxe de Răsărit.

„Reacţia comunităţii de credinţă ortodoxe a fost ignorată. Pentru Biserica Ortodoxă, Hagia Sophia este la fel de importantă cum este Biserica Sf. Petru de la Vatican pentru catolici,” a spus Mitropolitul Hilarion, purtător de cuvânt al Patriarhiei de la Moscova. „Această biserică a fost construită în secolul al VI-lea şi a fost dedicată Mântuitorului Isus. Pentru noi a fost şi va fi mereu o biserică închinată lui Hristos.”

Cea mai mare biserică din lumea creştină pentru vreme îndelungată, Hagia Sophia este un simbol foarte râvnit. A fost transformată în moschee pentru prima dată acum mai bine de 500 de ani în perioada Imperiului Otoman, apoi destinaţia i-a fost schimbată acum aproape 100 de ani în muzeu de către Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne.

Decizia lui Erdogan va avea în mod probabil consecinţe în întreg Orientul Mijlociu.

„Schimbarea din 1934 cînd Hagia Sophia a fost transformată într-un muzeu a reprezentat un semnal puternic că Turcia a încheiat epoca de ierarhii şi sectarianism otoman şi a făcut tranziţia la o republică seculară cu cetăţeni egali în fața legii. Cu această mutare Erdogan îşi arogă din nou supremaţia musulmană şi dominaţia asupra minorităţilor etnice şi religioase din Turcia,” a declarat Aykan Erdemir de la Foundation for Defense of Democracies.

Viziunea lui Erdogan a fost întotdeauna mai ambiţioasă decât controlul doar a ţării în fruntea căreia se află. Într-o postare pe Facebook, el a spus că „renaşterea Hagiei Sophia este un semn care indică spre eliberarea moscheei al-Aqsa,” din Ierusalim.

Sursa:

https://www.stiricrestine.ro/2020/07/15/dupa-ce-a-transformat-hagia-sophia-in-moschee-turcia-isi-indreapta-privirile-asupra-ierusalimului/

Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.