BUCUROȘI CA SOȚ ȘI SOȚIE

Bucuria domnește în orice cămin dacă soții sunt fericiți. Ea devine un drept al celor doi, dar și o obligație. Și aceasta cel puțin din patru motive:

În primul rând, pentru că Dumnezeu Însuși poruncește: „Bucurați-vă întotdeauna” (1 Tes. 5:16). A întreține tristețea, a o tolera și a o răspândi în jurul nostru constituie tot atâtea atitudini care-L întristează pe „Duhul bucuriei” (Rom. 14:17). De aceea, cine cultivă indispoziția se îndepărtează de drumul ascultării.

În al doilea rând, fericiți pentru noi înșine, pentru sănătatea și înseninarea înfățișării noastre. Se spune că optimiștii se vindecă mai repede. Și așa este. De altfel, Scriptura însăși precizează că „bucuria Domnului va fi tăria noastră” (o referire la puterea fizică, Neemia 8:10).

În al treilea rând, pentru anturajul nostru care are nevoie de oameni veseli. Când spun anturaj, mă refer în primul rând la soț și soție, precum și la copiii pe care ni i-a dat Domnul. Aceștia din urmă privesc cu mare atenție la felul în care trăim. Oare este ceva plăcut să ai de-a face în fiecare zi cu o ființă posomorâtă și întunecată? Străduiți-vă să fiți cât mai voioși și radioși cu cei ce vă aparțin.

În al patrulea rând, trebuie să fiți fericiți pentru slava Domnului și pentru mântuirea păcătoșilor. Un creștin trist nu a fost niciodată un om convingător; el dă de înțeles celor ce-l văd cum trăiește și că Domnul și Învățătorul nostru nu este în stare să-i fericească pe ai Lui, ceea ce, evident, este fals.

Dorim să fim fericiți? Iată o posibilă cale:

Aduceți înaintea Domnului toate poverile și sarcinile și lăsați-le pe seama Lui. Nu vă lăsați striviți de greutățile vieții, oricare ar fi acestea: un copil care vă produce multă supărare, o situație financiară dificilă, o nedreptate strigătoare la cer, lipsa de înțelegere din partea celor mai apropiați, o înfrângere dureroasă…Puneți toate poverile acestea pe umerii Aceluia care poate și vrea să vi le poarte.

Trăiți cu intensitate viața de acum, și fiți convinși că fericirea nu este numai o chestiune de viitor, ci o problemă „de stringentă actualitate”. Bucurați-vă aici și acum! Nu lăsați ca imaginația să dramatizeze viitorul. Trăiți prezentul, fără a vă refugia în niște visuri și iluzii mărețe care nu vă vor lăsa decât dezamăgiri. Nu vă împovărați astăzi și cu sarcina de mâine. „Ajunge zilei necazul ei” (Mat. 6:34).

Descotorosiți-vă de toate cuvintele negative care nu fac decât să întunece viața și atmosfera căminului vostru. Declarați război termenilor izvorâți și alimentați de necredință, criticilor acerbe, reproșurilor amare care vatămă sănătatea. Binecuvântați-L pe Dumnezeu pentru soare, pentru flori, pentru un cadou pe care l-ați primit, pentru sănătate…Exprimați-vă recunoștința pentru pâinea cea de toate zilele, pentru căldura sobei, pentru prieteni, pentru aerul pe care-l trageți în piept!

Învățați să zâmbiți…A spart copilul o farfurie? Nu faceți din asta o tragedie, poate e mai bine să corectezi ceva cu un zâmbet larg și un sfat părintesc. Arătați-le celor ce vă sunt dragi o față radioasă, expresia unei vieți fericite, a unei inimi bucuroase și mulțumite în Hristos Isus, spre a putea răspândi în jur bucuria duhovnicească…

Luați decizia de a deveni zi de zi, prin harul Lui, oameni tot mai fericiți.

Pastor Ioan Cocîrțeu

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.