Primul bilanţ de cod roşu în judeţ

CARAŞ-SEVERIN – Un drum închis, localități fără curent, gospodării inundate – sunt doar câteva dintre urmările ploilor necontenite!

După codul roşu de inundaţii pe râul Caraş, valabil până astăzi la ora 14.00, a mai fost instituit unul pe bazinul râului Bistra, în vigoare până mâine, la ora 9.00. La cele două se adaugă şi un cod portocaliu, valabil până astăzi, la ora 23.00, până când sunt aşteptate ploi de 40 de litri pe metrul pătrat şi, pe arii restrânse, 50-80 de litri.

Potrivit Poliţiei, DN 58 – în afara localității Brebu,până la intersecția cu DJ 587, spre localitatea Apadia – este închis total circulației rutiere, fiind acoperit de apă, cu adâncimea de 50-60 de cm. Până la retragerea apei, este recomandată varianta ocolitoare DN 58 A, Lugoj-Caransebeș. 

Potrivit ISU, până la această oră, sunt afectate 17 localităţi din judeţ: Caransebeş, Oţelu Roşu, Glimboca, Zorlenţul Mare, Zorlencior, Iaz, Var, Oreja, Sacu, Sălbăgel, Cornişor, Băuţar, Voislova, Măru, Zăvoi, 23 August, Fîrliug. Acţionează 45 de pompieri militari cu 11 motopompe transportabile, trei motopompe remorcabile şi zece autospeciale. De asemenea, intervin şi 34 de voluntari din cadrul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din localităţile afectate cu motopompe, utilaje și buldoexcavatoare. Comuna Glimboca a rămas fără alimentarea cu energie electrică.

„Prioritar în situaţiile acestea este salvarea vieţilor omeneşti, dacă sunt puse în pericol, şi salvarea bunurilor materiale, atât cât se poate, pentru că e foarte greu să intervii în calea apelor“, a spus prefectul Cristian Gâfu, în jurul orei 11.00, înainte să deschidă şedinţa Colegiului Prefectural, după ce i-a fost prezentată situaţia efectelor fenomenelor meteorologice din judeţ. Prefectul a solicitat de urgenţă situaţia pagubelor şi a măsurilor, înainte de a intra în videoconferinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă.

Insp.şef ISU „Semenic“ Caraş-Severin, col. Cristinel Coneru, a spus că echipele sunt pregătite pentru intervenţie, iar populaţia şi UAT-urile au fost avertizate în timp util: „Nu avem victime, însă avem inundate grădini şi case, chiar şi pe raza localităţilor aflate sub cod roşu al râului Caraş. Am transmis, de altfel, şi pe aplicaţia RO-alert, un mesaj de avertizare a populaţiei, către UAT-uri, astfel încât să fie pregătiţi dacă, cumva, înregistrăm creşteri de debite ale râului şi afluenţilor lui“.

UPDATE. La Glimboca, a fost reluată alimentarea cu energie electrică, iar traficul rutier a fost reluat pe porţiunea de DN 58, în afara satului Brebu, până la intersecţia cu DJ 587!

UPDATE 2. Potrivit celor de la Enel, au mai rămas fără curent Buchin, Turnu Ruieni, Brebu, Zorlenţu Mare şi parţial Caransebeş, însă se lucrează pe teren pentru remediere!

JCS-A.M./A.G.

https://caon.ro/primul-bilant-de-cod-rosu-in-judet/2375428/

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.