Profeți mincinoși

De ceva timp mă interesează tema „prorocilor mincinoși”. Cum arată ei și cum îi putem distinge. Așa că pun aici câteva indicii care mi se par importante în a discerne un proroc (profet) mincinos.

1. În primul rând nu orice persoană care are o altă viziune doctrinară decât a noastră este un profet mincios. Trebuie să fim atenți să nu aruncăm cu etichetele în mod gratuit gratuit.

2. Oamenii ăștia se vor „strecura” printre credincioși. Se vor deghiza bine. Vedeți Iuda 4 sau 2 Petru 2:1. Vor părea că sunt dintre ai noștri. Din acest motiv spune Isus: „Paziți-vă de prorocii mincinoși! Ei vin la voi îmbrăcați în haine de oi, dar pe dinăuntru sunt niște lupi răpitori”.

3. Operează singuri. Oamenii ăștia nu aparțin unor comunități din care fac parte ca unii care pot da socoteală, ci mai degrabă au comunități care îi urmează. Ei nu au frați în credință, ci adepți. Din acest motiv ei vor respinge orice critică pentru că întreaga lor identitate este creată în jurul lor, nu în jurul Lui Hristos. Pavel spune lui Timotei: Unii, fiindcă s-au departat de aceste lucruri, au rătăcit și s-au apucat de flecării. (1 Timotei 1:6) Asta este cheia. Acești oameni se depărtează de comunitatea de credință, de Scriptură, de rugăciune, de Evanghelie. Acești oameni sunt ca acele celule canceroase care sunt auto-suficiente, nu mai cooperează cu celelalte celule și parazitează trupul aducându-i în final moartea. (Căutați hallmarks of cancer).

4. Proorocii mincinoși urmăresc, subtil sau direct, să diminueze sau să reducă imaginea lui Hristos. Sunt folosiți prin învățăturile lor de diavol pentru un singur scop – să atace doctrinele de bază ale mântuirii- Evanghelia. Din acest motiv Ioan spune că trebuie să cercetăm duhurile, iar Pavel spune în nenumărate rânduri să veghem.

5. În final e bine de știut că acești profeți mincinoși vor atrage atenția doar asupra lor. În predicile lor vor vorbi despre Hristos sau vor vorbi din Scriptură, dar vor atrage atenția asupra lor. Ne vor promite că la ei se află niște învățături speciale (poate chiar înțelesuri speciale din ebraică) dar vor urmări cu tot dinandinsul și cu multă obrăznicie să își facă adepți. Nu vor fi interesați „sa strălucească lumina cunoștinței slavei lui Dumnezeu pe fața lui Isus Hristos” cum spune Pavel. Vor fi interesați ca ei să strălucească.

Să fim vigilenți și să nu uităm că este responsabilitatea noastră să cercetăm învățăturile și să nu înghițim orice din partea oricui. Mai ales în perioada acestei pandemii au apărut ca ciupercile după ploaie tot felul de predicatori care vor să farmece credincioșii. Domnul să ne dea tuturor înțelepciunea Lui.

„Si oricine nu se hraneste decat cu lapte nu este obișnuit cu cuvțntul despre neprihanire, căci este un prunc.

Dar hrana tare este pentru oamenii mari, pentru aceia a căror judecata s-a deprins, prin întrebuințare, să deosebească binele și răul”. Evrei 5:13-14

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10163425214440316&id=712235315&sfnsn=mo

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.