Apel urgent la rugăciune pentru pace în Mali

În Mali s-au înmulțit atacurile teroriste ale grupului etnic Fulani și în zona centrală și sudică. Situația din țară, și așa instabilă, a devenit îngrijorătoare.

În 26-27 mai, în decursul a 24 de ore au avut loc trei atacuri ale Fulani asupra grupului etnic Dogon, format din fermieri, soldate cu cel puțin 27 de morți. Și acesta nu este un caz singular. Atacuri au avut loc pe tot parcursul acestui an, pe fondul pregătirii, organizării și susținerii alegerilor parlamentare. Armata a fost criticată de grupurile de dreapta și rezidenți, pentru incapacitatea de a proteja civilii din centrul țării.
Anul trecut Organizația Națiunilor Unite a înregistrat cel puțin 488 de morți provocate de atacurile membrilor grupului etnic Fulani.

Unul din lucrătorii noștri de acolo a spus următoarele:
„Protestele împotriva guvernului sunt mai aprinse ca de obicei. Grupul etnic Fulani, care deține partea de nord a țării, se luptă cu grupul Dogon, fiecare acuzând încălcarea teritoriului și au ca scop ultim preluarea puterii prin cucerirea capitalei. Aceștia s-au folosit de un lider religios pentru a instiga musulmanii (peste 94% din totalul populației) la a ieși în stradă cerând demiterea din funcție a președintelui țării. Există teama unei noi lovituri de stat, asemănătoare celei din 2012. Rămâne, însă, de văzut dacă e o chestiune strict politică sau și religioasă.

Azi dimineață m-am trezit în zgomotul de împușcături și încă se aud țipetele protestatarilor. Nu aș vrea să fim forțați să plecăm de aici, oricum suntem puțini lucrători și niciunul nu ne dorim plecarea. După lovitura de stat din 2012 mulți lucrători au plecat și putini s-au mai întors. Ar fi dureros pentru noi toți și pentru prietenii noștri localnici. Vă rog să vă rugați pentru pace în Mali.”

Surse externe:
https://www.aljazeera.com/Search/?q=mali
https://www.britannica.com/place/Mali

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.