Marginalii pe tema protecției divine în vreme de molimă

În zilele acestea, poate mai mult decât în alte perioade, reflecția teologică îmi este stimulată de întrebările inteligente venite fie de la studenții, fie de la enoriașii mei. În urmă cu câteva zile purtam o scurtă discuție prin whatsapp cu studentul meu Florin Boștiog, care, printre altele, mă întreba cum am putea explica decesele din rândurile credincioșilor, survenite în urma infectării cu Covid 19, în condițiile în care protecția divină este invocată prin rugăciuni stăruitoare. Cu permisiunea interlocutorului meu, redau mai jos reflecția suplă pe care i-am adresat-o atunci ca răspuns.

În privința actualei pandemii, trebuie să cunoaștem și să aplicăm învățătura biblică privitoare la promisiunile lui Dumnezeu în ceea ce privește confruntarea cu dezastrul, în general. Credincioșii pot fi afectați de dezastrele din lume, doar în măsura în care îngăduie Dumnezeu, conform planului său. Dumnezeu promite și protecție, dar promisiunea nu trebuie aplicată mecanic, la orice situație. Un episod biblic ilustrativ în această privință este cel din Fapte 12.1-19. Irod Aripa I l-a arestat pe Iacov, fratele lui Ioan, și l-a executat. L-a arestat apoi și pe Petru, dar Dumnezeu l-a eliberat miraculos din închisoare. De ce n-a făcut Dumnezeu același lucru și cu Iacov? Nu știm. Ține de dimensiunea tainică a planului divin. Era Iacov mai rău ca Petru? În niciun caz. Trebuie să știm că protecția divină în astfel de situații este un miracol, iar Dumnezeu n-a promis niciodată că va face același miracol cu toți credincioșii. Ba mai mult, aceeași persoană o dată poate fi protejată miraculos, după care, a doua oară, să nu mai fie. Apostolul Pavel este eliberat miraculos din închisoarea filipeană, este eliberat de autorități din a doua detenție – cea romană (vezi Filipeni 1) –, după care este executat la finalul celei de-a treia detenții (vezi 2 Tim 4.6-8). Același gen de încercare, aceeași persoană, dar trei moduri diferite in care Dumnezeu lucrează. Nu pot decât să exclam și eu ca Pavel: „O, adâncul bogăției, înțelepciunii și cunoașterii lui Dumnezeu! Cât de nepătrunse sunt judecățile sale și cât de neînțelese sunt căile sale!” (Rom 11.33).

PS. Aș mai adăuga acum că una dintre situațiile biblice în care s-a beneficiat de protecție divină miraculoasă este aceea în care un mesager al lui Dumnezeu este împiedicat prin primejdie să-și îndeplinească misiunea încredințată. În astfel de cazuri, Dumnezeu intervine miraculos în vederea îndepărtării ostacolelor care periclitează îndeplinirea acelei misiuni și care sunt insurmontabile pentru agentul uman. Dar și acest gen de situații are excepțiile lui.Ciprian Terinte

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.