Coreea de Nord: Generalități

Coreea de Nord (Chosŏn), numită în mod oficial Republica Populară Democrată Coreea, este o țară din Asia de Est care constituie partea de nord a Peninsulei Coreene, care iese din continentul asiatic între Marea de Est (Marea Japoniei) și Marea Galbenă. Ea acoperă aproximativ 55% din suprafața terestră a peninsulei.

Țara se învecinează cu China și Rusia la nord și cu Republica Coreea (Coreea de Sud) la sud. Capitala, Phenian, este cel mai mare oraș din țară și un important centru industrial și de transport în apropierea coastei de vest.

Geografie

Relieful Coreei de Nord e predominant muntos. Munții Kaema din nord-est au o înălțime medie de 1.000 metri deasupra nivelului mării și formează acoperișul topografic al întregii peninsule coreene.

Muntele Paektu (2.750 metri), cel mai înalt munte din Coreea de Nord și de pe peninsulă, se ridică la marginea nordică a acestui platou, în Munții Changbaek (Changbai), de-a lungul graniței sino-coreene.

Coreea de Nord are un climat continental în general rece. Sezonul de iarnă, din decembrie până în martie, este lung și rece; temperaturile medii din ianuarie se situează între aproximativ −7 ° C în sud și −23 ° C în interiorul nordic. Vara, din iunie până în septembrie, este caldă, cu temperaturi medii de peste 20 ° C.

Vegetația din zonele înalte, în special în jurul Muntelui Paektu, este alcătuită din arbori de conifere precum bradul siberian, molidul, pinul și pinul coreean. Terenurile mai joase din vest au fost inițial acoperite de păduri mixte cu multe tipuri de copaci, dar defrișarea continuă a lăsat doar pete ale pădurilor originale. Majoritatea terenurilor joase sunt cultivate, cu excepția unora dintre dealurile care sunt acoperite cu păduri mici de pin amestecat cu stejar, tei, arțar și mesteacăn.

Din cauza defrișărilor, populațiile de căprioare, antilope de munte, capre, tigri și leoparzi au scăzut mult și sunt limitate la pădurile îndepărtate. În câmpie, totuși, este încă posibil să se vadă porumbei sălbatici, heroni, cocostârci (care se cuibăresc în apropierea zonelor urbane) și multe păsări de apă migratoare, care locuiesc în câmpurile de orez.

Scurt istoric

Oamenii au trăit în peninsula coreeană încă din vechime, dezvoltându-și încet propria cultură și civilizație distincte. Poporul coreean a fost mai întâi unit de dinastia Silla în anul 668 î. Hr. De atunci, Coreea a fost nevoită să se lupte cu ambițiile expansioniste ale vecinilor săi.

În 1910, dinastia Chosun s-a încheiat cu anexarea și colonizarea Coreei de către Japonia. Coreenii își amintesc de stăpânirea colonială japoneză ca de o experiență brutală. S-au format grupuri de rezistență în Coreea și China, care au adoptat în mare parte o politica de stânga ca reacție la administrația japoneză de dreapta. Amintirile asupririi Administrației Imperiale Japoneze continuă să bântuiască relațiile dintre oamenii din Coreea și Japonia astăzi. De asemenea, Coreea a început să se modernizeze în această perioadă, iar orașul Phenian, în special, a devenit un centru vibrant pentru creștinism și cultura occidentală.

În urma înfrângerii Japoniei în 1945, Uniunea Sovietică și Statele Unite au convenit să împartă controlul postbelic al peninsulei coreene între ele. La 10 august 1945, doi tineri ofițeri americani au trasat o linie care demarca zonele de ocupație ale SUA și Uniunii Sovietice în paralela 38.

Împărțirea ar fi trebuit să fie temporară, o simplă notă de subsol în istoria îndelungată a Coreei, dar apariția Războiului Rece a făcut din aceasta un eveniment crucial. În căutarea asigurării menținerii influențelor în Coreea, SUA și URSS au instalat lideri care simpatizau cu propria lor cauză, în timp ce neîncrederea celor două părți a împiedicat cooperarea la alegerile care urmau să pună un singur lider pentru întreaga peninsulă.

Statele Unite au predat controlul asupra jumătății de sud a peninsulei lui Syngman Rhee, în timp ce Uniunea Sovietică i-a predat puterea lui Kim Il Sung asupra nordului. În 1948, ambele părți au pretins a fi guvernul legitim și reprezentant al întregului popor coreean.

În 8 septembrie 1948, Kim Il Sung a declarat formarea Republicii Populare Democrate din Coreea la Phenian, solicitând, de asemenea, juristicție

Citiți mai mult accesând

https://www.agentiakairos.ro/coreea-de-nord-generalitati-1/

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.