Provocările modernităţii

Trebuie să recunoaştem că trăim într-o vreme în care omenirea se confruntă cu cea mai mare provocare, aceea de a distinge între realitate şi ficţiune, dar şi între adevăr şi propagandă. Percepţia adevărului a fost întotdeauna o provocare pentru lume, iar în era informaţiei, pe care o traversăm, aceasta a devenit de o importanţă capitală. 

Dacă ne pasă de ce punem în gură, spunea cineva, ar trebui să ne pese şi de „dieta media”, de ceea ce punem în mintea noastră prin selecţiile pe care le facem.

Trăim într-un univers care ne spune că imaginea nu minte şi că a vedea înseamnă a crede. De fapt, avem aici opusul credinţei. A crede înseamnă a nu vedea, vorba lui Steinhardt, iar Sfântul Apostol Pavel e limpede, „nădejdea care se vede nu mai e nădejde. Cum ar nădăjdui cineva ceea ce vede?” (Rom. 8, 14)

Realitatea credinţei nu ţine de a vedea, ci de încredinţare, de nădăjduire, este „încredinţarea celor nădăjduite, dovedirea lucrurilor nevăzute” (Evr. 11, 1). Are părintele Nicolae Delarohia o întreagă pledoarie despre verbul „a crede” în „Dăruind vei dobândi”. 

Corectitudinea politică celebrează diversitatea, dar nu pe cea de opinii

Lumea în care ne ducem viaţa, pe fondul ideologiei corectitudinii politice, încearcă să redefinească normalitatea. Marxismul cultural vizează schimbarea mentalităţilor şi a comportamentelor din cadrul societăţii într-un mod bizar (ca să nu spun nefiresc). A introdus cu putere un concept de relativism faţă de tot ce ne înconjoară, dar, mai ales, conceptul de deconstructivism, încercând să ne convingă că orice text ilustrează opresiunea negrilor, femeilor sau homosexualilor, prin aplicarea unei grile de lectură care „găseşte” asemenea sensuri în cuvintele textului, indiferent de sensul lor real. Este o nouă limbă de propagandă care încearcă să se multiplice malign în corpul sănătos al societăţii virtuale.

Citiți mai mult:

https://ziarullumina.ro/societate/analiza/provocarile-modernitatii-151002.html

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.