A apărut Indexul Mondial de Persecuție pentru anul 2020!

Ce este Indexul Mondial de Persecuţie? Este un raport anual asupra persecuţiei globale împotriva creştinilor, ce conţine lista a 50 de ţări unde creştinii sunt cel mai aspru mai persecutaţi pentru credinţa lor. Publicat la începutul fiecărui an, lista se bazează pe date şi rapoarte de la lucrători Open Doors din câmpul de misiune, precum şi pe munca unor experţi care analizează şi cuantifică activitatea de persecuţie la nivel global. Ţările sunt clasificate după severitatea persecuţiei creştinilor, calculată pe baza analizei nivelului violențelor la care ei sunt supuşi, la care se adăugă presiunea experimentată în 5 domenii. Metodologia privind această clasificare poate fi consultată vizitând secțiunea legata de metodologie de pe site-ul Open Doors.

  1. În cea mai populată ţară din lume, China (nr. 23 în Index),  creştinii a căror număr este estimat la 97 de milioane, trăiesc în statul omniprezent iar persecuţia împotriva lor este influenţată puternic de tehnologie. Un raport recent citat de reţeaua americană CNBC, estimează numărul camerelor de supraveghere instalate pe domeniul public în China la 415 milioane, număr care probabil, va creşte în ultimii ani. China a dezvoltat pe larg şi tehnologia de recunoaştere facială şi a înscris în lege obligaţia cetățenilor de a efectua o scanare a feţei atunci când achiziţionează un nou telefon. Evoluţia tehnologiei înseamnă că autorităţile pot urmări indivizii la o scară fără precedent.  China implementează la nivelul întregii ţări şi un Sistem de Credit Social (SCS) prin care autorităţile vor să recompenseze cetăţenii „buni” şi să-i pedepsească pe cei „răi”. Există deja o comunitate care a decis să pedepsească pe toţi cei care „răspândesc în mod ilegal creştinismul.” Este uşor de anticipat cum tehnologiile de supraveghere în combinaţie cu SCS-ul va face viaţa multora, pe care guvernul chinez îi va considera insuficient de „chinezi” – inclusiv creştinii, foarte dificilă.                                 Şi în India (locul 10), guvernul are în plan introducerea unui sistem de recunoaştere facială. În această țară, au existat cel puţin 447 de incidente verificate cu violenţe împotriva creştinilor în perioada de monitorizare pentru întocmirea Indexului de Persecuţie pentru 2020. Există temeri că un nivel sporit de supraveghere nu va face altceva decât să intensifice atacurile împotriva creştinilor
  2. Există o creştere a violențelor în partea sub-Sahariană a Africii, care este în continuu ameninţată de către grupările islamice extremiste. În mod specific, în ţările unde controlul exercitat de autorităţi este slab sau inexistent, vidul de putere este umplut de grupările extremiste care ucid, răpesc şi seamănă haos, fără a putea fi oprite. În Burkina Faso, de exemplu, (locul 28 în Index, în creştere de la locul 33 în anul precedent) ţara era cunoscută în trecut pentru toleranta ei religioasă, însă treptat s-a transformat într-o regiune unde creştinii se zbat pentru supravieţuire. Zeci de preoţi catolici au fost ucişi, pastori protestanţi şi familiile lor au fost ucişi sau răpiţi de către militanţi islamici violenţi. În Mali (locul 29), preşedintele a declarat la sfârşitul lui 2018 ca ţara este sub asediu din partea jihadistilor islamişti. Republica Centr-Africană (locul 25) se află într-o continuă tulburare, parţial datorită rebelilor militanţi islamici, a căror ţinte pentru activitatea violentă sunt adesea creştinii. Şi Camerunul (locul 48) se confruntă cu violențe în partea de nord – care rămâne un bastion al organizaţiei teroriste Boko-Haram. Această organizaţie are o prezericăenţă puternică şi în Nigeria (locul 12). Tot în Nigeria, creştinii au de suferit şi din partea crescătorilor de vite militanţi Fulani, care execută dese atacuri în zona de nord şi în centura de mijloc a Nigeriei. O activitate violentă în creştere o are şi Statul Islamic al Africii de Vest (ISWAP), care s-a angajat să ucidă creştini în nordul Nigeriei.
  3.  Islamul militant răspândeşte frică şi violență şi în Asia de Sud şi de Sud-Est. Influenţa islamului radical s-a împrăştiat nu doar în Africa sub-Sahariană dar şi în diverse locuri neaşteptate unde a comis atrocităţi. În Sri Lanka (locul 30, în creştere de pe locul 46) 250 de persoane au fost ucise şi peste 500 rănite în mai multe atacuri cu bombă asupra unor biserici catolice, protestante şi câteva hoteluri în Duminca Paştelui.
  4. Creştinismul este pe punctul de a dispare din Irak şi Siria. După aproape nouă ani de război civil în Siria (locul 11) şi ani de conflict din Irak (locul 15) comunităţile creştine sunt decimate. În Irak, mai există 202.000 creştini, cifră în scădere de la 1,5 milioane în 2003 – o reducere de 87% într-o singură generaţie. Unii creştini s-au întors şi s-au apucat să-şi reconstruiască casele, însă reîntoarcerea lor este dificilă datorită problemelor de securitate, educaţie, servicii de sănătate şi dificultăţilor în găsirea unui loc de muncă. În Siria lucrurile sunt la fel de dezolante. Cu o populaţie creştină de 2.2 milioane de creştini, înainte de declanşarea conflictului din această ţară, se estimează că mai sunt acum în jur de 744.000. În zonele controlate de guvern, viaţa oamenilor este relativ normală, însă există multe lipsuri pentru necesităţile de bază, de asemenea serviciile de sănătate sunt deficitare şi există puţine locuri de muncă. Creştinii sirieni sunt dispersaţi în interiorul ţării, însă mulţi dintre ei s-au refugiat în afara ţării. În plus, atacurile Turciei din toamna trecută în nord-estul Siriei au afectat peste 40.000 de creştini, în principal în zona populată de kurzi.
  5. În Pakistan (locul 5) grupările radicale extremiste au mână liberă din partea guvernului. Datorită influenţei acestor grupuri, sunt puține speranțe că infama lege a blasfemiei va fi abrogată prea curând. Peste 20 de creştini sunt în închisoare, fie în urma unei condamnări sau aşteptând una, ca urmare a acuzaţiilor de blasfemie.

Sursa: https://www.stiricrestine.ro/2020/01/21/a-aparut-indexul-mondial-de-persecutie-pentru-2020/

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.