China introduce scanarea facială obligatorie pentru utilizatorii de telefoane mobile

China va solicita operatorilor de telecomunicații să efectueze scanarea facială atunci când înregistrează noi utilizatori de telefoane în magazine începând de duminică, potrivit autorității din domeniul tehnologiei informaționale a țării, întru-cât Beijingul continuă să îşi consolideze controlul asupra spaţiului cibernetic.

În septembrie, Ministerul Chinez pentru Industrie și Tehnologia Informației a emis un aviz privind „apărarea drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor online”, care prevedea reguli pentru înregistrarea numelor reale ale cetăţenilor.

Notificarea prevedea şi că operatorii de telecomunicații ar trebui să utilizeze „inteligența artificială și alte mijloace tehnice” pentru a verifica identitățile oamenilor atunci când aceştia solicita un număr de telefon nou.

Un reprezentant al serviciului pentru clienți al gigantului China Unicom a declarat pentru AFP că cerința de „preluare a feței” din 1 decembrie înseamnă că toţi clienții care se doresc un nou număr de telefon vor fi nevoiți să se înregistreze întorcând capul și clipind din ochi.

„În următoarea etapă, ministerul nostru va continua să … sporească supravegherea și controlul … și va promova cu strictețe administrarea înregistrării numelor reale ale utilizatorilor de telefon,” se arată în avizul din septembrie.

Deși guvernul chinez a solicitat înregistrarea numelor reale ale utilizatorilor de telefoane încă din 2013 – adică cărțile de identitate trebuia legate de noile numere de telefon – o nouă eră este inaugurată prin introducerea  inteligenţei artificiale, care este implementată prin tehnologia de recunoaștere facială, care este folosită acum aproape peste tot, de la supravegherea video la casa de marcat de la supermarketuri.

În mediul online, utilizatorii rețelelor sociale chinezi au reacționat cu o combinație de susţinere și îngrijorare la anunțul privind verificarea facială începând cu 1 decembrie, unii dintre ei exprimându-şi îngrijorarea că datele lor biometrice ar putea fi sutrase sau vândute.

„Este un pic prea mult”, a scris un utilizator pe Weibo, comentând la  postarea cu articolul despre noile reguli.

„Control și apoi şi mai mult control”, a postat un altul.

Sursa:

https://www.stiricrestine.ro/2019/12/04/china-introduce-scanarea-faciala-obligatorie-pentru-utilizatorii-de-telefoane-mobile/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+StiriCrestine+%28STIRI+CRESTINE%29

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.