Situație extrem de dificila în Israel! Sa ne rugăm pentru pacea Ierusalimului!

Israel: Benny Gantz nu a reuşit să formeze un guvern de uniune naţională

Ultranaţionalistul Avigdor Lieberman refuză să acorde susţinerea sa premierului Benjamin Netanyahu ori rivalului său, Benny Gantz iar în aceste condiţii vor urma, cel mai probabil, noi alegeri legislative.

Nicio majoritate parlamentară nu a fost schiţată după alegerile din aprilie astfel că israelienii s-au întors la urne în septembrie, dar fără ca scrutinul să producă vreo modificare importantă.

Benjamin Netanyahu, cel care conduce fără întrerupere de 10 ani, nu a reuşit să formeze o coaliţie guvernamentală.

El se află la şefia unui bloc de dreapta, formaţiuni religioase, ce numără 54 de deputaţi. Nu a reuşit să obţină noi voturi necesare pentru a forma o majoritate în Parlament – 61 de fotolii.

Preşedintele Reuven Rivlin l-a mandatat astfel pe Benny Gantz, fost şef de Stat Major, să îşi încerce şansa. I-a fost acordat un termen de 28 de zile iar el a expirat miercuri la miezul nopţii.

Nici această încercare nu dus la formarea unui guvern de uniune naţională, după mai multe săptămâni de negocieri.

Avigdor Lieberman i-a catalogat pe cei doi lideri «vinovaţi» de eşecul discuţiilor dar a refuzat, în acelaşi timp, să le acorde susţinerea, măcar unuia dintre ei.

„Ïn aceste condiţii, ne îndreptăm spre noi alegeri”, a comentat Lieberman în cadrul unei conferinţe de presă. Partidul său – Israel Beiteinu, dispune de opt fotolii în Knesset. Laic, el se opune unei eventuale coaliţii cu vreun partid religios ce susţine Likud ori unui guvern realizat cu ajutorul formaţiunilor arabe, aşa cum a încercat Gantz.  

Acum,  preşedintele se poate îndrepta către deputaţi pentru a-i găsi, într-un termen de 21 de zile, o persoană capabilă să reuşească o majoritate, să obţină practic ce nu au reuşit cei doi lideri. Dacă nici aşa nu va fi format un guvern, vor fi organizate noi alegeri. Pentru a treia oară în decurs de un an.

Sursa:

https://m.rfi.ro/special-paris-116144-israel-benny-gantz-nu-reusit-sa-formeze-un-guvern-de-uniune-nationala

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.