Ce am observat după primul tur al alegerilor prezidențiale?

1. Că unii au ajuns mai jos ca politicienii pe care-i detestă. Înjură, vorbesc urât și se scuipă unii pe alții.

2. Că degradarea din interiorul oamenilor este mai adâncă decât degradarea drumurilor pline cu noroi din satele noastre.

3. Că nu se va schimba nimic în orașele noastre, în satele noastre, în țara noastră până nu se schimbă viețile noastre.

4. Că ne bucurăm degeaba că unii (preferații) au câștigat, alții au pierdut, alții sunt la răcoare. Câtă vreme interiorul nostru e plin de mizerie, asta vom avea și în țară.

5. Că postările și comentariile de pe rețelele de socializare sunt pline de vorbe spurcate care scot în evidență o ură nemărginită și un vocabular precar.

6. Că este foarte greu să ne asumăm că fiecare popor are conducătorii pe care-i merită, aceștia fiind adesea doar oglinda noastră fidelă. Oricât este votul de important poate rămâne doar o simplă fantezie dacă rămânem la atât.

7. Că unii se cred dumnezeul altora și cred că ei au exclusivitate pe opțiunile corecte, și-și permit să pângărească alegerile personale ale altora.

8. Că folosindu-se de politică unii au timp să-și toarne în scris toată ura și toate frustrările personale care nu au legătură cu politica.

9. Că integritatea noastră nu are legătură nici cu sistemul, nici cu statul paralel, nici cu partidele de la putere, nici cu cele din opoziție, ci cu alegerile și deciziile noastre.

10. Că nicăieri și niciodată nu vor exista sisteme curate fără oameni curați și nici legi drepte fără oameni drepți.

11. Că nu vom rezolva nimic în țara asta bucurându-ne de necazul altora, înjurând, făcând glume proaste sau manifestând ironii fine.

12. Că în ciuda observațiilor de mai sus, găsesc puterea să cred că totuși, prin ajutorul lui Dumnezeu, oamenii vor înțelege că numai o schimbare radicală a fiecăruia dintre noi, începând cu mine, vom putea aduce o schimbare reală în națiunea noastră.

Samy Tuțac

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.