Ziua Domnului: DUMINICA

Există o nerozie care se tot vehiculează cum că sabatul a fost abolit de împăratul Constantin. Încă din primele două secole creștine în documente importante și scriitori prolifici arată că duminică a fost ziua în care credincioșii se adunau pentru închinare.

Chiar dacă unor persoane nu le va place acest lucru, din considerente teologice și denominaționale, totuși noi nu putem măslui Istoria pentru a se potrivi agendei noastre. Iată doar câteva citate:

 • Epistola către Digonet (150-200)

Capitolul IV: “iar despre frica lor cu privire la mâncări, la Superstiția lor cu privire la sâmbete, la mândria tăierii împrejur, la batjocorirea postului și a zilei celei dintâi a lunii, nu socot că trebuie să afli de la mine, că toate sunt de râs și nu merită să vorbesc despre ele”.

• Învățătura celor doisprezece apostoli (50-120), Capitolul XIV:

“când vă adunați duminica Domnului, frângeți pâinea și multumiți, după ce mai întâi v-ați mărturisit păcatele voastre, ca jertfa voastră să fie curată.”

• Epistola lui Barnaba (70-135), capitolul XV:

“Iată ce vrea să spună: “nu-mi plac sâmbetele de acum, ci sâmbăta aceea pe care am făcut-o, în care, după ce Mă voi fi odihnit de toate, voi face începutul zilei a opta, care este începutul altei lumi. De aceea, sărbătorim cu bucurie ziua a opta, după sâmbătă, în care și Hristos a înviat, și după ce s-a arătat s-a înălțat la ceruri”.

• Ignatie către Magnezieni (35-108) capitolul IX:

“Așadar, cei care au trăit în rânduielile vechi și au venit la nădejdea cea nouă, să nu mai țină sâmbăta, ci duminica, în care și viața noastră a răsărit, prin El și prin moartea Lui, pe care unii o tăgăduiesc”.

Iar în capitolul următor spune (X): “este o Nebunie să vorbești de Hristos și să trăiești ca iudeii. Că nu creștinismul a crezut în iudaism, ci iudaismul în creștinism, în care s-a adunat toată limba, care a crezut în Dumnezeu”.

• Apologia filozofului Aristide către împăratul Titus Hadrianus Antonius (125):

“Cu toate acestea și ei au greșit în ce privește adevărata cunoștință și în mintea lor ei cred că-L slujesc pe Dumnezeu, În vreme ce prin modul lor de a vedea lucrurile, slujba lor este adusă îngerilor nu lui Dumnezeu. Așa se întâmplă când ei sărbătoresc sabatul și începutul lunii, praznicul azimilor, marea sărbătoare, postul, circumcizia și purificarea mâncării, lucruri de care ei nu își dau seama.”

• Iustin Martirul capitolul LXVII:

„Iar în ziua de duminică, toţi cei ce locuiesc la oraş sau la ţară se adună împreună într-un loc şi citesc memoriile apostolilor şi scrierile profeţilor, atât cât îngăduie timpul. Iar după ce a terminat cel care citeşte, conducătorul dă instrucţiuni verbal şi îndeamnă la imitarea acestor lucruri bune”

„Dar duminica este ziua când noi toţi ţinem adunarea noastră comună, pentru că este prima zi, în care Dumnezeu, schimbând întunericul şi materia, a creat lumea, iar Isus Cristos, Salvatorul nostru, a înviat din morţi în aceeaşi zi. Căci El a fost răstignit în ziua dinainte de Saturn (sâmbătă), iar în ziua de după Saturn, care este ziua soarelui, S-a arătat ucenicilor şi apostolilor şi i-a învăţat aceste lucruri, pe care vi le-am supus şi vouă spre examinare.”

Sursa: https://www.facebook.com/360738804274227/posts/986505701697531?sfns=mo

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.