Prințesa din Bordei

Este toamnă, iar în fața unui bordei albăstrui, al cărui tavan stă să pice, lipsit de curent electric și căldură, stă o tânără mamă cu un băiețel de 2 luni în brațe și o fetiță de nici 3 ani. Fetița se joacă printre gunoaie și cu gunoaie, și deși se poate confunda ușor cu un băiețel din cauza hainelor, a părului și a ținutei neglijente, totuși este o copilă îmbracată cu haine curate, într-un mediu ce „inspiră și expiră” multă mizerie și sărăcie. În curte își duce veacul și o cățelușa cu 11 pui, înfometată și ea. Cu ce să o hrănească dacă nici ei nu au mâncat nimic în ziua respectivă?

Privesc în jur și în sufletul meu e tăcere …

Merg spre mamă, îi strâng mâna și merg cu îndrăzneală spre micuță. Facem cunoștință și se prezintă timid. Sara Andreea …

Mă lasă să o iau in brațe și îmi arată că are „buba” la mânuță. „Îți pun ceva acolo și nu o sa te mai doară deloc”, îi spun eu, și îi aplic un plasture pe zgârietură .

Timp de o oră și jumătate cât am stat acolo, micuța a privit plasturele și spunea tuturor că nu o mai doare. Nu mai văzuse așa ceva până atunci. I-am dat și ceva de mâncare. Îi sclipeau ochii la vederea unui croissant, a unor eugenii și la vederea pachetelor ce conțineau haine și încălțăminte.

Statea pe o bucată de lemn, mușca din eugenie și îmi arată cu degetul spre pachetul cu haine. „Hăinuțe. Am hăinuțe”.

Aceasta este imaginea dureroasă a României din anul 2019.

Am scris pe scurt ce am trăit și văzut în lumea celor uitați de lume …

Din fericire pentru cazul prezentat mai sus, s-au adunat bănuți și bunuri materiale. Vor avea o casă decentă, curent și căldură! Mama va avea buletin, iar micuțul va avea certificat de naștere.

Ești nemulțumit că nu ai 3 perechi de ghete?

Gândește-te că unii nici nu știu cum arată o pereche de ghete!

Ești nemulțumit că nu ai haine noi?

Gândește-te că unii nu au ce îmbrăca!

Ești nemulțumit cu spațiul mic din apartamentul tău?

Gândește-te că traiesc chiar și 10 persoane într-o singură cameră (mai mică decât dormitorul tău)!

Ești nemulțumit de mâncarea din frigider (pentru că nu este proaspătă)?

Gândește-te că unii nu au mâncat nimic astăzi!

Dacă vreți să vă amințiți ce înseamnă mulțumirea, cum se manifestă și cum arată ea pe fața oamenilor, vă pot da adresa familiei … Probabil ați uitat si voi așa cum am uitat și eu.

Suntem așa binecuvântați încât am devenit lacomi și adesea ignoranți … și cu durere în suflet spun că sărăcia din România se datorează în mare parte oamenilor ce au îngropat omenia și au îmbrățișat lăcomia.

Am uitat că „cine are milă de sărac…împrumută pe Domnul”.

Dumnezeu să ne ierte lăcomia, ignoranța și nemulțumirea.

Marilena Mihailescu

Marinela Mihăiescu

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.