PROTEST internațional pornind din Bulgaria: OPRIȚI pătrunderea ideologiei BARNEVERNET în legile de protecția copilului!

Astăzi, la Sofia, în Bulgaria, începe un val de proteste care se vor dura întreaga lună și vor ajunge și în alte orașe din această țară, dar și din întreaga lume. Evenimentele sunt organizate de organizatori locali independenți unii de ceilalți, dar care colaborează în acest proiect.

Bulgarii sunt revoltați de introducerea ideologiei Barnevernet în legile de protecție socială – prin prevederi care permit răpirea copiilor din familia naturală pe baza unor motive vagi sau controversate. 

Ce prevăd noile legi

 • echipe multidisciplinare (poliție, asistenți sociali, psihologi) vor putea intra în casele oamenilor fără ordin judecătoresc și să răpească copiii chiar și pe baza unei reclamații anonime cu privire la abuzul sau neglijarea lor 
 • apoi copilul este aruncat pe termen nedefinit într-un centru de plasament pe baza unei proceduri administrative, în timp ce aducerea problemei spre rezolvarea în justiție poate dura luni sau ani de zile 
 • din acest moment, în anumite condiții prevăzute de lege, prin intermediul organizațiilor non-guvernamentale, copilul ridicat de la familia naturală poate fi adoptat de orice persoană din lumea largă
 • după adopția internațională, familia biologică a copilului îi va pierde urma acestuia, deoarece toate datele de identificare vor fi schimbate
  (cod numeric personal, certificat de naștere). 

Read the article in English here


„Această lege pecetluiește completa abdicare a statului, care recunoaște astfel că este incapabil să-și îndeplinească scopul. Funcțile sociale ale statului sunt transferate către organizații private, adesea internaționale (în Bulgaria nu există o cerință clară ca astfel de organizații să aibă licență de funcționare pe teritoriul țării). Mai mult chiar, orice copil reprezintă o țintă, nu doar copiii nevoiași… Legea favorizează în mod clar diversele organizații non-guvernmentale care promovează ideologia gender și educația sexuală în copilărie ” 

Activiștii bulgari, într-o declarație publicată în limba engleză pe unul din grupurile de socializare online dedicate acțiunii 

Din informațiile noastre, și în legea românească sunt anumite prevederi care pot lăsa loc unor abuzuri similare, doar că (încă) nu există capacitate instituțională suficientă. 

Noua viziune de protecția copilului a fost formată în Bulgaria cu ajutorul granturilor de la guvernul norvegian, de aceea, în orașele mai importante din Bulgaria și din lume protestele au loc în fața ambasadelor sau consulatelor Norvegiei.

„Suntem îngrijorați, deoarece Norvegia investește mulți bani în Bulgaria. Politicienii noștri sunt gata să vândă copiii patriei. Suntem o țară mică, nu vom fi niciodată ca Anglia sau Germania. Nu vom avea niciodată standardul lor. Dar ei iau deja copiii din familiile sărace! Iar Legea serviciilor sociale adoptată în martie 2019 intră în vigoare din 01.01.2020”, a declarat pentru Stiripentruviata.ro unul din organizatorii locali.

Se organizează proteste în Bulgaria, Germania, Polonia, Italia, Canada, Austria, Irlanda, Serbia, Noua Zeelandă, Danemarca, Lituania, SUA și chiar NORVEGIA.

A început tot cu o strategie națională: nu „de educație parentală”, ci „pentru copil”

În 2018, în Bulgaria, 152 de ONG-uri finanțate din fonduri străine și netransparente au propus “Strategia Națională pentru Copil 2019-2030”, cu sloganul “Toate drepturile tuturor copiilor”, care a fost pusă în dezbatere de forurile de decizie.

Strategia se baza pe următoarele presupoziții:

 • părinții nu dețin competențe parentale și nu sunt capabili să-și crească copiii, părinții sunt potențiali abuzatori ai copiilor în plan fizic și mental
 • doar statul și ONG-urile au drept de decizie cu privire la copii și numai sub îngrijirea expertă a acestora copiii se pot dezvolta adecvat. 

Strategia avea următoarele caracteristici:

 • atotcuprinzătoare, țintind toți copiii începând din momentul concepției (indiferent dacă sunt sau nu din familii sărace, sunt sau nu abandonați, sunt sau nu sau maltratați): „strategia este aplicabilă celor trei stadii ale copilăriei: stadiul intrauterin și copilăria mică; copilăria; adolescența);
 • în contradicție cu drepturile și responsabilitățile părinților așa cum sunt ele menționate în Art. 47 din Constituția Bulgariei, care le dă părinților dreptul de a-și crește copiii conform propriilor principii și tradiții (legea fundamentală a acestei țări pune statul în postura de a ajuta părinții, nu de a-i înlocui cu totul).
 • modelul centrării pe copil (derivat din al treilea protocol al Convenției ONU, care nu a fost ratificat de Bulgaria) – autorizând copilul, indiferent de vârstă și de capacitățile lui, să ia decizii pentru sine și să beneficieze de servicii sociale și de consiliere fără a avea nevoie de CONSIMȚĂMÂNTUL PARENTAL. 
 • definirea copilului ca entitate separată, cu drepturi diferite, contrar legii bulgare și ignorând definițiile unor termeni juridici precum „minor”, „juvenil”, „părinte”, „tutore”.

După un protest organizat în 30 de localități la data de 11 mai 2019, Premierul Bulgariei a declarat: “Nu va fi nicio Strategie, voi ordona Ministrului Muncii și Protecției Sociale să confirme dimineața, la prânz și seara în conferințe de presă că nu există nicio Strategie pentru Copil”. 

Dar, chiar dacă Strategia a fost anulată, ideile din ea au fost incluse în 28 de proiecte de lege și diverse reglementări, schimbări și amendamente (inclusiv Legea Protecției Copilului și noua Lege a Serviciilor Sociale) care intră în conflict cu Constituția Bulgariei și cu principiile Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Sursa:

http://stiripentruviata.ro/protest-international-pornind-din-bulgaria-opriti-patrunderea-ideologiei-barnevernet-in-legile-de-protectia-copilului/

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.