DESPRE ÎNNOIREA MINȚII

“Nu te poți aștepta la rezultate diferite dacă faci mereu aceleași lucruri.”

Paul McGuire

Mintea înnoită susține:

-sănătatea fizică și intelectuală

-relațiile interumane sănătoase

-echilibru în alegeri

-ordine în priorități

-sănătatea familială

-relația bună cu Dumnezeu

Înnoirea minții presupune un proces care nu se rezolvă chirurgical pentru că nu despre un organ al trupului este vorba, ci despre minte. Pentru aceasta este nevoie de curaj, flexibilitate, adaptare, multă smerenie și neapărat, CREDINȚĂ.

Unii oameni și-au schimbat adresa, locul de muncă, țara natală, Biserica, dar au continuat să funcționeze în ignoranță, departe de o minte înnoită. Alții au îmbătrânit însă în ciuda vârstei se considerau încă tineri. Aceasta denotă ipocrizie dar și faptul că omul trăiește în trecut. Omul pare a fi intrat în parcare dar privește la kilometraj, face năzdrăvănii, scoate mâna pe geam pentru a simți bătaia vântului chiar dacă stă pe loc. Se echipează, mănâncă și consumă timpul specific anilor, dar spune că este încă tânăr, chiar dacă realitatea îl contrazice. Toate reflectă inadaptare, inimă împietrită, minte înghețată, frică, îndoială continuă și o lipsă acută de credință.

ÎNNOIREA se prezintă ca o foame în mulți dintre noi, un deziderat, însă pentru a fi realizată este nevoie de multe sacrificii, de voință puternică. Iată în ce constă voința:

„Să nu vă conformați modelului oferit de lumea acestui secol; ci să vă transformați prin înnoirea modului vostru de gândire, ca să puteți avea abilitatea de a înțelege ce dorește Dumnezeu de la voi.” Romani‬ ‭12:2‬ ‭BVA‬‬

Privită din alt punct de vedere, ÎNNOIREA MINȚII reprezintă pentru unii o spaimă care produce îngrijorare și stres. Deși este cunoscut că:

Doar credința l-a motivat pe Avraam să urce pe munte cu singurul fiu pentru o închinare inedită, pe David la inspirat să plece la luptă cu o mână de pietricele, iar pe Ilie să pășească neînfricat înainte. Doar credința l-a motivat pe apostolul Petru să calce pe ape ca și pe mulți alți oameni mari care au dovedit credința.

„De fapt, dacă nu avem credință, este imposibil să Îi placă lui Dumnezeu de noi. Și cine se apropie de Dumnezeu, trebuie să creadă că El există și că îi recompensează pe cei care Îl caută.”Evrei‬ ‭11:6‬ ‭BVA‬‬…

Așa spune cartea și așa trebuie să credem.

Îndoiala produce stare de frică, închircire, prejudecăți, false argumente pe care le îmbrățișează omul ca pe o balustradă în cădere, invocă argumente, unele teologice, pentru a justifica teama.

Mintea locuiește în creier și rodește înțelepciune dacă i se dă timp și resurse verificate din punct de vedere al sănătății morale, spirituale și culturale.

„Sângele lui Hristos, care, prin Duhul cel veșnic, S-a adus pe Sine jertfă fără pată lui Dumnezeu, va curăți conștiința noastră de faptele moarte, ca să-I slujim Dumnezeului celui viu!” Evrei‬ ‭9:14‬ ‭EDCR‬‬

Pentru aceasta, este obligatoriu să avem grijă de alimentația creierul nostru. De aici probabil o fi izvorât și proverbul: “lupul își schimbă părul, dar năravul, nu.”

Înnoirea minții, este lucrare mult prea serioasă și o putem numi RENOVARE. Ea întreține sănătatea trupului, bucuria inimii, echilibrul intelectual și prospețime în întregul trăirii. Aceasta presupune să cedezi controlul dacă trebuie, accept deranj dacă este, experiențe noi care pot apărea, mă expun riscurilor și hrănesc mintea cu ADEVĂRUL BIBLIEI.

Dacă înnoirea minții nu se rezolvă chirurgical, totuși cineva o realizează. Acesta este DUHUL SFÂNT. La el este CHEIA…

„El ne‑a mântuit, însă nu datorită faptelor, pe care le‑am făcut, ci potrivit cu mila Lui, prin spălarea nașterii din nou și prin înnoirea înfăptuită de Duhul Sfânt.” Titus‬ ‭3:5-6‬ ‭NTR

Petrică Huțuțui

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.