15 august

15 august 2004
Urmaresc de cativa ani tara vecina de la est (de dincolo de Marea Neagra) : GEORGIA 🇬🇪
Nu stiu daca stiti : pe data de 15 august 2004, Georgia este tara care i-a concediat pe toti politistii intr-o singura zi !!
Cred că Poliţia Română trebuie reformată dupa modelul Georgiei : Daţi toţi afară şi reconstruit tot sistemul de la zero din temelii, pe crierii de competenta, fara pile si fara nepotisme.
”In anul 2004, dupa venirea la putere a presedintelui Mihail Saakasvili, au fost concediati toti sefii fortelor de ordine din Georgia si peste 15.ooo de ofiteri. „Numai intr-o singura zi, in august 2004, au fost concediati 15 mii de ofiteri de politie”.
O alta etapa a reformei MAI din Georgia a fost inlocuirea Politiei rutiere cu Serviciul de patrulare. Acesta are menirea de a asigura ordinea si securitatea la trafic. Angajatii Serviciului au salarii de la 250 de dolari pe luna si patruleaza cu automobile de model Volkswagen Passat, Opel si Skoda, dotate cu tehnica computerizata, proiect care a costat circa un milion de dolari SUA. Agentii care lucreaza in acest Serviciu trebuie sa fie cetateni ai Georgiei, cu varste intre 23 si 37 de ani, cunoscatori ai limbii georgiene si Constitutiei, cu studii superioare si posesori ai unui permis de conducere. Acestia sunt inarmati cu arme israeliene de tip „Jericho-941”.
Mai mult decat atat, cazurile de coruptie au fost pedepsite aspru. Potrivit directorului de informatii si analize din cadrul Ministerului georgian de Interne, Sota Utiasvili, numai in anul 2005, 200 de politisti au fost condamnati pentru luare de mita. Astfel, la un an dupa reforma lui Saakasvili, penitenciarele s-au umplut cu 25.000 de condamnati. Totodata, autoritatile georgiene au marit salariile de la 40 pana la 500-700 de dolari pe luna si au concediat mai mult de 80 la suta din personalul fortelor de ordine.
In Georgia au fost realizate peste 70 de reforme. Cea mai de rezonanta reforma a fost chiar cea a politiei. Rezultatele acesteia in cifre se prezinta astfel: in anul 2011 cota de incredere fata de politie a constituit in Georgia nivelul-record de 87%. Pentru comparatie: in anul 2005, indicatorul respectiv constituia doar 5 la suta. „Apropo, imediat dupa efectuarea reformei si tot timpul dupa aceasta, nivelul de incredere fata de politie n-a coborat mai jos de 70%”, a precizat diplomatul Avtandil Mikatadze.
Din 110.000 de functionari au fost concediati 80%, inclusiv toti politistii (ulterior, populatia din inchisori s-a triplat, la 18.000) si toti vamesii, apoi inlocuiti de tineri pana cand numarul total s-a stabilizat la 70.000.”
(Sursa : http://www.aktual24.ro)

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.