Care este originea căsătoriei?

Dacă daţi o căutare pe Google la „originile căsătoriei”, veți găsi o listă interminabilă de teorii, fiecare pretinzând să evidențieze începutul de bună credință al acestei vechi instituției. Adevărul este însă că a existat de-a lungul întregii istorii umane. Dar, aşa cum a scris şi un cunoscut autor de imnuri din secolul al XVIII-lea, Robert Robinson, suntem „predispuși să ne rătăcim”.

Tendinţa noastră de a ne îndepărta de moralitate este perfect exemplificată în constituirea recentă în Statele Unite, în cadrul Asociației Americane de Psihologie, a unui grup de lucru  privind relaţiile consensuale non-monogame.

Societatea secularizată ar dori ca noi să credem că ființele umane s-au împiedicat de instituţia căsătorie de-a lungul timpului, după ani de experimente cu poligamia, homosexualitatea și relațiile sexuale deschise, printre altele. Toate acestea s-au întâmplat – și încă se întâmplă foarte mult – dar nu pentru că instituția căsătoriei ar fi relativ nouă.

Căsătoria este la fel de veche ca şi omenirea însăşi.

Dumnezeu a rânduit căsătoria în Grădina Edenului, când i-a creat pe Adam și Eva. În Geneza 2:24, Moise a scris: „De aceea va lasa omul pe tatăl sau şi pe mama sa, şi se va lipi de nevastă-sa şi se vor face un singur trup.”

Versetul respectiv este ca o paranteză pe care o face Moise, care întrerupe temporar povestea creației, pentru a explica ceea ce Dumnezeu tocmai stabilise. Iată ce s-a întâmplat cu câteva versete mai devreme:

(v.18) Domnul Dumnezeu a zis: „Nu este bine ca omul să fie singur. Am să-i fac un ajutor potrivit pentru el.” Deci Domnul Dumnezeu a format din pământ toate animalele sălbatice și toate păsările cerului. El le-a adus omului să vadă cum îi va numi, iar bărbatul a ales un nume pentru fiecare. El a dat nume tuturor vitelor, tuturor păsărilor cerului și tuturor animalelor sălbatice. Totuși, printre toate aceste fiinţe vii create de Dumnezeu, nu a existat niciun ajutor tocmai potrivit pentru el.

Deci Domnul Dumnezeu a făcut ca omul să cadă într-un somn adânc. În timp ce omul dormea, Domnul Dumnezeu, ca un chirurg priceput, a scos una dintre coastele omului și a închis înapoi operaţia . Apoi Domnul Dumnezeu a făcut o femeie din coastă, şi a adus-o la bărbat.

„În sfârșit!…”, a exclamat bărbatul.

„Acesta este os din oasele mele și carne din carnea mea! Ea va fi numită „femeie”, deoarece a fost luată din „bărbat”. ( n. trad. în limba ebraică, cuvântul femeie are ca rădăcină cuvântul bărbat)

Citește mai mult:

https://www.stiricrestine.ro/2019/08/07/care-este-originea-casatoriei/

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.