Putina istorie : 5 august 1888… Azi se implinesc 131 ani

Primul șofer din lume care a condus un automobil pe o distanță lungă a fost o femeie (Bertha Benz), care a plecat fără știrea soțului ei.

”Au trecut 131 de ani de la prezentarea PRIMULUI AUTOMOBIL din lume.

Pe drumul Ringstrasse din orașul german Mannheim se scria istorie. Era prezentat primul automobil din lume, Benz Patent-Motorwagen, care a fost inventat de inginerul german Karl Benz. Prima călătorie pe distanță lungă cu automobilul nu a fost făcută, însă, de inventator, ci de soția acestuia, care a luat autovehiculul la plimbare fără știrea soțului ei, dându-i de veste acestuia abia după ce a ajuns la destinație, printr-o telegramă.

Plimbarea a avut loc în august 1888, când Bertha Benz a condus automobilul fiind însoțită de fiii ei, Eugen și Richard, care la acea vreme erau în vârstă de 15 ani, respectiv 14 ani. Ei au pornit de la Mannheim pentru a ajunge la Pforzheim și au trecut prin orașele Heidelberg și Wiesloch.

După ce i-a trimis o telegramă soțului ei pentru a-l informa despre sosirea ei în Pforzheim, Bertha Benz a petrecut noaptea la locuința mamei ei. Bertha s-a întors acasă trei zile mai târziu, iar călătoria ei a însumat 194 de kilometri.

Soția lui Karl Benz nu a fost doar șofer, ci și mecanic al automobilului. Ea obișnuia să curețe carburatorul cu acul de la pălăria ei.

Bertha a alimentat autovehicului la o farmacie din Wiesloch, combustibilul fiind ligroina (benzină ușoară, folosită în general ca solvent). Aceasta a devenit prima benzinărie din istorie.

Tot Bertha Benz este cea care a inventat garniturile pentru frână, după ce i-a cerut unui cizmar să prindă fragmente de piele pe blocurile de frână, după ce a observat că acestea cedau.

În Germania, această călătorie istorică făcută de Bertha Benz este celebrată la fiecare doi ani. În 2008, a fost declarată ruta turistică „Bertha Benz Memorial Route” în memoria călătoriei istorice făcute de soția inventatorului.

Motorul acestui automobil are un singur cilindru, de 954 cmc, care producea iniţial 0,7 CP, dar apoi a ajuns, trecând prin diferite faze de putere, la 2 CP. Acesta permitea o viteză maximă de 16 km/h.”

Sursa: Paul Ion

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Putina istorie : 5 august 1888… Azi se implinesc 131 ani

  1. Interesant

Comentariile sunt închise.