Marea Schismă, 965 de ani de când Papa Leon al IX-lea şi Patriarhul Cherularios s-au excomunicat reciproc

Începând cu secolul al IV-lea, Biserica a acordat un statut special unor episcopi, numiți ulterior patriarhi: episcopul Romei, episcopul Alexandriei și episcopul Antiohiei. Lor li s-au alăturat ulterior episcopul Constantinopolului și episcopul Ierusalimului, confirmați în cadrul Sinodului al IV-lea Ecumenic de la Calcedon din 451. Acești cinci întâistătători alcătuiau Pentarhia.

Cauzele schismei s-au derulat de-a lungul unei lungi perioade de timp, primele semne apărând încă de la Sinodul II Ecumenic, care s-a ținut la Constantinopol în anul 381 d.Hr. Un aspect controversat al acestui sinod a fost dat de Canonul III adoptat atunci, care plasa Constantinopolul ca al doilea scaun episcopal în cinstire între cele tradiționale. Atât Roma, cât și Alexandria au privit acest canon cu suspiciune, ambele Biserici temându-se de un joc de putere din partea Constantinopolului. În timp ce Constantinopolul se baza în solicitarea unei poziții mai înalte pe argumentul că era „Noua Romă”, Episcopul Romei considera că el, ca succesor al Sfântului Petru, primul dintre apostoli, trebuia să aibă întâietate.

Citiți mai mult accesând următorul link:

https://m.dcnews.ro/marea-schisma-965-de-ani-de-cand-papa-leon-al-ix-lea-si-patriarhul-cherularios-s-au-excomunicat-reciproc_673031.html

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.