„Dacă nu mă voi căsători cu tine, mă voi face preot” Cine a fost Papa Francisc înainte de a alege calea preoției

A fost cât pe ce să își schimbe cursul vieții, după ce s-a îndrăgostit de o fată, obișnuia să joace baschet, fiind influențat de tatăl lui, a lucrat ca paznic într-un bar, dar și ca om de serviciu, spălând podele, are un singur plămân funcțional și este poliglot – acestea sunt doar câteva dintre detalile mai puțin cunoscute despre Papa Francisc, născut cu numele Jorge Mario Bergoglio într-o familie de imigranți.

Papa Francisc s-a născut pe 17 decembrie 1936 în Buenos Aires, Argentina, fiind cel mai mare dintre cei cinci copii ai unei familii de imigranți. Tatăl său, Mario, a fost contabil, imigrant italian, pe când mama sa, Regina Sivori, a fost o casnică născută în Buenos Aires, cu origini piemonteze. Familia tatălui Suveranului Pontif a părăsit Italia în 1929, pentru a scăpa de dictatura fascist a lui Benito Mussolini.

Mai întâi, Papa Francisc a obținut o diplomă de tehnician chimist, după care a ales calea preoției, intrând în seminarul diecezan.

Pe 11 martie 1958, el a intrat în noviciat în Societatea lui Isus (Ordinul Iezuit). Și-a completat studiile umaniste în Chile, iar în 1963, după ce s-a întors în Argentina, și-asusținut licența în filozofie la Colegiul San José din San Miguel.

Ulterior, între 1964 și 1965, Papa Francisc a fost profesor de literatură și psihologie la colegiul Inmaculada din Santa Fé, iar în 1966 a predat aceleași discipline la Colegiul del Salvador din Buenos Aires. Din 1967 până în 1970, el a studiat teologia și a susținut licența tot la Colegiul San José.

Pe 13 decembrie 1969, Papa Francisc a fost hirotonit preot de Arhiepiscopul Ramón José Castellano. A continuat pregătirea între anii 1970 și 1971 în Spania, iar pe 22 aprilie 1973 a făcut profesiunea solemnă la iezuiți. Revenit în Argentina, a fost maestru de novici în San Miguel, profesor la facultatea de teologie, consilier al Provinciei Societății lui Isus și rector la Colegiu.

Asta nu înainte ca în viața lui să se fi ivit o cumpănă. La vârsta de 12 ani, Papa Francisc s-ar fi îndrăgostit de o fată din cartierul în care locuia el. Suveranul Pontif i-ar fi spus acesteia: „Dacă nu mă voi căsători cu tine, mă voi face preot”.

Mai târziu, pe 31 iulie 1973, Papa Francisc a fost numit provincial al iezuiților din Argentina. Șase ani mai târziu, și-a reluat munca în domeniul universitar, iar între anii 1980 și 1986, a fost din nou rector la Colegiul San José, pe lângă munca de paroh în San Miguel. În martie 1986, a mers în Germania ca să-și finalizeze teza de doctorat; apoi, superiorii l-au trimis la Colegiul del Salvador din Buenos Aires și, ulterior, la biserica iezuiților din orașul Cordoba, ca director spiritual și confesor.

Citește mai mult pe a1.ro

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.