Ziua 25-a – Poporul turkmen din Asia Centrală | #Pray30Days

Există aproximativ 8 milioane de turkmeni, din care cam 5 milioane trăiesc în Turkmenistan, o fostă republică sovietică din Asia Centrală. Capitala ţării, Ashgabat, este plină de clădiri noi, opulente, ornate cu marmură.

Turkmenii cunosc foarte puţine lucruri despre lumea de dincolo de granițe, pentru că ţara lor este izolată, iar circulaţia informaţiei este controlată foarte strict de către stat. Din punct de vedere cultural şi religios, turkmenii sunt musulmani, există foarte puţini creştini. Guvernul naționalist exercită un control foarte strict asupra vieţilor propriilor cetăţeni.

Gulbibi şi cei trei copii ai săi locuiesc într-un apartament mic cu doar o singură cameră. Toaleta este împărţită cu alţi membri ai familiei care locuiesc pe acelaşi palier. Gulbibi s-a aflat recent într-o situaţie foarte dificilă, cu un soţ care nu i-a sprijinit şi care a furat economiile familiei, ce erau păstrate pentru cazuri urgente, şi a dispărut.

Cam în acea perioadă, mă rugam pentru ea şi am fost inspirat să aduc toate ingredientele unui fel de mâncare tradiţional, „pilav”, când am venit să o vizitez. Gulbibi a fost foarte mişcată şi a insistat să rămân la un ceai. În cultura turkmenă asta înseamnă să te aşezi pe o fâşie de material plastic care este pusă direct pe covor. Ea a servit un ceai verde fierbinte, în ceşcuţe mici, dulciuri, pâine, castraveţi, roşii şi un sos de iaurt, şi am început să vorbim despre vieţile şi credinţele noastre.  Înainte de a pleca, ne-am ţinut de mână, am binecuvântat casa şi ne-am rugat.

Motive de rugăciune

  • Libertatea de exprimare şi de practicare a credinţei ar face mult mai uşor pentru turkmeni să caute Împărăţia lui Dumnezeu.
  • Puţinii creștini sunt atent supravegheaţi de autorităţi şi au nevoie de înţelepciune şi curaj ca să-şi împărtăşească credinţă.  Rugaţi-vă aşa cum Isus s-a rugat în Ioan 17:13-20.
  • Turkmenii care nu trăiesc în Turkmenistan, locuiesc în principal în Afganistan, Iran, Azerbaidjan şi Turcia. Rugaţi-vă pentru ucenicii lui Hristos, dintre turkmeni, să se răspândească printre restul poporului, ca în zilele apostolilor, și să ducă cu ei Vestea Bună.

Sursa: https://www.stiricrestine.ro/2019/05/30/ziua-25-a-poporul-turkmen-din-asia-centrala-pray30days/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+StiriCrestine+%28STIRI+CRESTINE%29

Acest articol a fost publicat în MIJLOCIRE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.