Top 10 inovații israeliene care au schimbat lumea

În ciuda faptului că are o populație de numai 8,5 milioane de locuitori și este înconjurat de dușmani care își doresc să îl vadă distrus, în ultimii ani, Israelul a lansat mai multe afaceri noi de înaltă tehnologie decât orice alt stat european, fiind întrecut la acest capitol numai de Statele Unite. Numele de alint, „Start-Up Nation” (Țară tânără) ilustrează modul în care Israelul s-a transformat, în numai 70 de ani, dintr-un loc pe care Mark Twain îl numea odată „un deșert sălbatic, sterp și arid”, în una dintre cele mai dezvoltate națiuni din lume, conform Indicelui dezvoltării umane al Națiunilor Unite.

Cu toate acestea, când majoritatea tinerilor aud cuvântul „Israel”, se gândesc la vreo poză pe care au văzut-o pe Facebook sau la vreun titlu depresiv despre „conflictul israeliano-palestinian”. Așa cum mi-a spus Danny Danon, ambasadorul Israelului în Statele Unite, „Milienialii sunt legați de sloganuri și ʻhashtagsʼ. În rețelele sociale, unde legea junglei stabilește care e povestea, suntem înfățișați drept Goliat când, în realitate, dacă înțelegi istoria, firul narativ și contextul, noi suntem David”.

Există multe motive pentru a susține statul Israel. Unii îl sprijină fiindcă ar fi cel mai loial aliat al Occidentului, sau fiindcă e singurul stat democrat din regiunea aceea, ori deoarece e considerat a fi „Țara Sfântă” de către 50 % din populațiile religioase ale lumii. Dar unul dintre cele mai bune motive pentru a iubi Israelul este reprezentat de cadourile remarcabile pe care cetățenii lui le-au făcut întregii lumi. Iată topul nostru, cuprinzând 10 invenții israeliene care au schimbat lumea:

inovatii israeliene ambulanta uber

1. Ambulanțele de tip Uber

Eli Beer, un evreu israelian ortodox, a înființat un grup de paramedici voluntari numit „United Hatzalah”. Toți au pe telefoane o aplicație standardizată care funcționează ca un sistem dispecer, anunțând imediat cele mai apropiate cinci persoane de o victimă. Acești paramedici călătoresc adesea cu „ambuciclete” – motociclete transformate și echipate, cu rol de mini-ambulanțe, destul de iuți să se strecoare prin trafic. Astăzi, Beer are peste 3000 de voluntari în Israel, între care se numără evrei seculari și religioși, dar și musulmani și arabi creștini. În plus, Hatzallah are sucursale în Statele Unite, Brazilia, India și Panama. Recent, Statele Unite au adoptat un model similar numit „United Rescue”.

inovatii israeliene usb

2. Memoria USB

M-Systems Ltd. a fost compania israeliană responsabilă de inventarea dispozitivului de memorie care a revoluționat felul în care folosim, transportăm și trimitem mai departe resurse. În cele din urmă, IBM a achiziționat de la M-Systems dispozitivele de memorie, inițial comercializate drept DiskOnChip. În 1995, produsul a primit premiul pentru inovație, „The Most Innovatice Award”, din partea EDM, după care a evoluat, devenind Memorie USB și DiskOnKey.

3. Securitatea cibernetică

Israelul este cunoscut drept unul dintre statele fruntașe în domeniul abilităților cibernetice, atât în industria militară, cât și în cele civice. De exemplu, oamenii de știință israelieni Gil Shwed, Shlomo Kramer și Marius Nacht au creat primul firewall care protejează pe internet datele corporative și cele personale.

4. Irigația modernă prin picurare

Simcha Blass și kibbutz-ul Hatzerim au dezvoltat irigația prin picurare la Netafim, producând apoi în masă primul sistem modern de irigație prin picurare al lumii, care ajută fermieri, organizații agricole și guverne să conserve apă, aducând viață în cele mai sterpe și însetate zone din întreaga lume.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Top 10 inovații israeliene care au schimbat lumea

  1. Dumnezeu a spus ca evrei vor fi cap si nu coada

    Apreciază

Comentariile sunt închise.