Generaţia Z, i-Generation,

Generaţia Z, i-Generation, se referă la cei născuţi între 2000-2020, tinerii cu vârsta sub 20 de ani. Generaţia Z a crescut într-o lume a posibilităţilor nelimitate, în care pot avea totul la cerere. Ei sunt generaţia conectată, digitalizată, născându-se cu ,,un smart device în mână”. Specialiștii apreciază ca petrec cel puţin trei ore pe zi în faţa ecranului, online şi totuşi înstrăinaţi. Ei folosesc limbajul cifrat, fenomen care a produs un comportament numit «atenţia de moment». Studiile arată că durata maximă de atentie a generației Z este de 8 secunde în comparaţie cu durata de 15 secunde a Milenialilor. De asemenea, ei au trecut de la faza de relaţii la faza de tehnorelaţii, au trecut de la textul scris la cel vizual – Youtube și Netflix. Riscul lumii virtuale este şi faptul că idealizează viaţa, prezentând-o la modul perfect: vacanţe, călătorii, restaurante, haine, case şi maşini scumpe. Ei proiectează absolutul din lumea virtuală în lumea reală, creând aşteptări care nu se împlinesc.

Un studiu realizat la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh a demonstrat faptul că o persoană este cu atât este mai depresivă, mai stresată şi mai singură cu cât petrece mai mult timp pe internet. Statisticile demonstrează faptul că depresia va deveni boala secolului. Datorită dinamicii vieţii virtuale ei se aşteaptă ca totul să fie scurt, concret, expeditiv, grăbit şi să aibă legătură cu tehnologia. Ei nu preferă meseriile, iar atunci când îşi iau un serviciu preferă lucrul de la distanţă şi un program flexibil, trecând în felul acesta de la modalitatea de lucru exploatatoare la cea integratoare. Cele mai neplăcute activităţi profesionale pentru ei sunt în construcţii, trasporturi, achiziţii, logistică, contabilitate, chimie şi petrochimie. Trei din patru nu vor să muncească, iar cei care muncesc caută job-uri pe care să le facă de pe computer.

Dacă lucrurile vor continua în acest ritm şi în această direcţie, tehnologizarea şi digitalizarea vor face ca să nu mai existe relaţii interumane şi nici valori comune. În acelaşi timp, generaţia Z este mai empatică şi foarte mobilizatoare. Chiar dacă nu se cunosc, pentru orice nevoie ei se mobilizează foarte uşor cu ajutorul internetului. Onestitatea și respectul sunt printre cele mai importante valori pe care tinerii Z le caută în biserică şi în relaţia cu liderii. Această generație începe școala mai devreme, termină mai târziu, provine din familii cu stabilitate financiară mai mare şi cu mai puțini frați/ surori. Ei sunt generaţia adaptativă, neutrală, îngăduitoare și voluntarială. Sociologii apreciază că această generaţie va fi cei mai educată şi mai flexibilă generaţie de până acum. Adevărul este că redefinirea violentă a valorilor care au guvernat până acum societatea omenească nu putea să aibă loc decât într-o generaţie de oameni extrem de permisivi. Numărul infracțiunilor grave, violente în rândul generaţiei Z a înregistrat o scădere de 83%. Tinerii generației Z sunt mai realişti şi mai pragmatici decât generaţia precedentă, sunt mai orientaţi spre carieră şi se adaptează mai uşor inovaţiilor din lumea digitală, îmbinând tehnologia cu munca. Ei sunt mai puțin înclinaţi spre criminalitate și abuz de substanțe (droguri, alcool…), dar sunt mai predispusi la depresie. Sunt mai interesați să-și urmeze pasiunile și să facă ceea ce le place decât să facă bani. Pun mare preț pe transparență și autenticitate şi vor să lucreze individual mai degrabă decât în echipă.

Motivul pentru care am prezentat aceste informaţii nu este pentru a surprinde calităţi sau defecte, ci doar diferenţe, diferenţe pe care trebuie să le gestionăm cu înţelepciune, maturitate, răbdare şi multă comunicare. Aceste diferențe se regăsesc în familie, în biserică și în orice grup social, ori succesul în relații este una dintre marile realizări ale vieții.

Luigi Mițoi

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Generaţia Z, i-Generation,

  1. Pingback: Generaţia Z, i-Generation, — Ciprian Barsan – BLOG CREŞTIN viorel 2019

Comentariile sunt închise.