CRIZĂ în Venezuela. Guaido a AVERTIZAT armata că face o „o crimă împotriva umanității” prin BLOCAREA ajutorului umanitar

Opozantul Juan Guaido, recunoscut ca președinte interimar al Venezuelei de aproximativ 50 de țari a promis să deschidă rute de ajutor umanitar în țară, chiar dacă Guvernul se opune. Acesta i-a atenționat pe militari că dacă împedică intrarea ajutoarelor umanitate, depozitate în Columbia, vor fi precum autorii unui genocid, deoarece ceea ce fac este o „crimă împotriva umanității”, informează AFP.

„Există responsabili, iar regimul o ştie. Este o crimă împotriva umanităţii, domnilor din armată”, a declarat presei opozantul preşedintelui Nicolas Maduro, ieşind de la slujba religioasă la Las Mercedes, cartier din estul capitalei Caracas, împreună cu soţia sa Fabiana Rosales şi cu bebeluşul lor de 20 de luni, conform agerpres.ro

În vârstă de 35 de ani, Guaido, şeful parlamentului unde opoziţia este majoritară, a afirmat că militarii se transformă în ‘călăi’, în ‘cvasi-autori de genocid’, prin ‘acţiune’ atunci când ‘asasinează’ manifestanţi şi prin ‘omisiune’ când ‘împiedică intrarea ajutorului umanitar’ în Venezuela.

El a făcut din nou apel la un marş pentru marţi, de Ziua Tineretului, în memoria morţilor din precedentele manifestaţii – cel puţin 40 de morţi de la 21 ianuarie, conform ONU – şi pentru a cere intrarea ajutorului.

Mai multe tone de alimente şi de medicamente, trimise de SUA, se află de joi în depozite la Cucuta, în Columbia, în apropiere de podul internaţional Tienditas, blocate de militarii venezueleni cu două containere şi o cisternă.

Maduro afirmă că „urgenţa umanitară” este „fabricată de Washington” pentru „a interveni” în Venezuela, calificând trimiterea ajutoarelor drept s„how politic” şi atribuind responsabilitatea pentru penuria de alimente şi de medicamente sancţiunilor SUA.

„Înţeleg că regimul refuză să recunoască criza pe care el a generat-o. Dar noi, venezuelenii, lucrăm din greu pentru a pune capăt acestei uzurpări (a puterii de către Maduro) şi a răspunde acestei urgenţe”, a declarat Juan Guaido în faţa a numeroşi jurnalişti şi susţinători.

Venezuela, fostă putere petrolieră care acum se confruntă cu cea mai gravă criză din istoria sa, suferă de penurii şi de hiperinflaţie. Circa 2,3 milioane de venezueleni au emigrat din 2015, conform ONU.

Armata, pilon al regimului lui Nicolas Maduro, a început duminică exerciţii militare, prevăzute a avea loc în întreaga ţară până la 15 februarie, pentru „a întări capacitatea defensivă a teritoriului”, conform unui comunicat.

Sursa:

https://m.evz.ro/venezuela-guaido-avertizment-armata.html

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.