UN CUVÎNT PE ZI- Pace

eirēne

Cuvântul grecesc eirēne (1515) apare de nouăzeci şi trei de ori în NT şi înseamnă, ca şi în timpul lui Homer, „o stare de linişte; opusul furiei şi războiului”. Acest cuvânt are legătură cu termenul ebraic şalom (7965H), un cunoscut salut evreiesc, tradus eirēne de peste 250 de ori în Septuaginta. Totuşi, şalom înseamnă nu atât antonimul războiului, cât opusul oricărei tulburări a liniştii oamenilor lui Dumnezeu. Deci, când Pavel foloseşte acest cuvânt, de exemplu, în Efeseni 2:14: „Căci El [Cristos] este pacea noastră”, el spune că, datorită lui Cristos, creştinul are parte de linişte şi armonie.

În acelaşi verset, totuşi, mai există un adevăr, acela că Cristos este, de fapt, pacea însăşi. În traducere literală, Efeseni 2:14 sună astfel: „Căci El Însuşi este pacea noastră.” Oamenii ţin „întruniri de pace” în care încearcă „să obţină”, „să promoveze” sau „să decreteze” pacea. Dar Domnul Isus Cristos este pacea. Este semnificativ faptul că Pavel nu a folosit cuvântul grecesc eirēnopoios (1518), care înseamnă „făcător de pace”. Ce adevăr minunat! În ziua de azi sunt mulţi făcători de pace care încearcă în zadar să aducă pacea în lume. Dar Domnul Isus Cristos este mai mult decât un „făcător de pace”. El este pacea însăşi.

Acest lucru este indicat şi de faptul că termenul eirēnē este precedat de articolul hotărât („-a”). Cristos este „pacea”, singura şi unica pace care există. Conform jurnalului armatei canadiene, Canadian Army Journal, un fost preşedinte al Academiei Norvegiene de Ştiinţe, ajutat de istorici din Anglia, din Egipt, din Germania şi din India, a venit cu unele informaţii şi cifre cutremurătoare. Din 3600 î.H., lumea a cunoscut numai 292 ani de pace. În timpul acestei perioade, au avut loc 14531 războaie, mai mari sau mai mici, în care au fost ucişi 3.640.000.000 oameni. Valoarea în bani a distrugerilor produse ar fi fost suficientă pentru a acoperi valoarea unei centuri de aur care ar fi înconjurat lumea, având 150 kilometri lăţime şi circa 10 metri grosime. De ce nu poate omul să realizeze pacea fără Cristos? Pentru că nu există pace în afara lui Cristos!

Versete de studiat: Citiţi Romani 5:1 şi Filipeni 4:6-7. Care sunt cele două tipuri majore de pace indicate de propoziţii? Potrivit poruncii din Coloseni 3:15, unde ar trebui să domnească pacea?

#DevotionTime, #ViataDevotionala

https://www.facebook.com/profile.php?id=1178513490

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.