Moment istoric. Biserica Ortodoxă din Ucraina a ieşit de sub „tutela” celei ruse. Separarea, decisă prin decret de Patriarhul ecumenic

Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a semnat sâmbătă decretul privind acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, această acţiune de separare de Biserica Ortodoxă Rusă fiind considerată drept vitală de liderii ucraineni pentru securitatea ţării lor.

Decretul de acordare a autocefaliei a fost semnat de patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului cu ocazia unei ceremonii care s-a desfăşurat la Biserica Sfântul Gheorghe din Istanbul. La ceremonie au participat şi mitropolitul Epifaniy al Ucrainei, dar şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, informează agenţia Reuters.

Luna trecută, Biserica Ortodoxă a Ucrainei l-a ales drept conducător pe mitropolitul Epifaniy, 39 de ani, acţiune comparată de Poroşenko cu referendumul din 1991 privind independenţa Ucrainei faţă de Uniunea Sovietică.

Documentul privind autocefalia, numit tomos, va fi înmânat mitropolitului Epifaniy cu ocazia unei ceremonii ce se va desfăşura duminică, astfel finalizând procesul de recunoaştere a autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei de către Patriarhia Ecumenică.

Sursa: https://m.mediafax.ro/externe/moment-istoric-biserica-ortodoxa-din-ucraina-a-iesit-de-sub-tutela-celei-ruse-separarea-decisa-prin-decret-de-patriarhul-ecumenic-putin-ameninta-cu-izbucnirea-unor-incidente-sangeroase-17815717

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.