Parlamentul Bulgariei a votat noua lege a religiei – majoritatea articolelor care restricționau libertățile religioase au fost eliminate

Miercuri, 19 decembrie, cu doar 24 de ore înainte de vot, o ședință lungă a Comitetului pentru Religie și Drepturile Omului al parlamentului împreună cu reprezentanți ai grupurilor de credință din țară, a dus la modificări majore în textul legii, modificări care răspund la obiecțiile creștinilor evanghelici și altor grupuri religioase, cum ar fi musulmanii și romano-catolicii.

Comunitatea evanghelică din Bulgaria a fost reprezentată de pastorul Rumen Bordjiev (președintele Alianței Evanghelice din Bulgaria – BEA), Greta Ganeva (secretar al BEA), Vlady Raichinov (vicepreședintele BEA), precum și de Viktor Kostov și Nevena Stefanova (din gruparea pentru drept legal „Freedom for All”). Ei au avut posibilitatea să își expună punctul de vedere, însă numai parlamentarii au putut vota în ceea ce privește modificările propuse ale dispoziției. Discuția deschisă cu privire la schimbările textului legii a dus la apariți aunor modificări foarte importante. „Pe scurt, membrii comitetului au renunțat la aproape toate afirmațiile problematice. Se pare că toată presiunea internațională care a avut loc, a dat rezultate”, a declarat unul dintre reprezentanții evanghelici. 

Aceste compromisuri în ultimul minut au venit după șapte săptămâni de proteste și rugăciune a creștinilor evanghelici din Bulgaria. Membri ai Parlamentului European, ai Consiliului Europei și al organizațiilor religioase non-profit, precum Alianța Evanghelică Mondială și Alianța Mondială Baptistă, au trimis scrisori guvernului bulgar, prin care au cerut anularea noii legi, care ar fi restricționat libertățile oricărui grup de credință care reprezintă mai puținde 1% din populație. 

Conform The News, Parlamentarii bulgari au aprobat, vineri, 21 decembrie, modificările legii cu privire la confesiunile religioase, în încercarea de a reglementa locașurile de cult și de a limita răspândirea predicatorilor ilegali.

Toate locurile de închinare vor trebui înregistrate, pentru a împiedica predicarea ilegală în case, garaje sau cantine.

Cu toate acestea, deputații s-au abținut de la aprobarea altor măsuri constroversate care au fost propuse de parlamentarii naționaliști, care doreau să interzică orice activitate a predicatorilor străini și donațile din afara țării pentru instituțiile religioase.

Partidul naționalist al Patrioților Uniți (UP), un partener junior în coaliția de guvernământ a țării, a cerut interzicerea totală a predicatorilor străini, pentru ca să împiedice venirea imamilor din Turcia în Bulgaria.

Deputații UP au părăsit parlamentul în semn de protest, din cauză că interdicția nu a fost aprobată.

Naționaliștii au dorit, de asemenea, ca o denominațiune să aibă nevoie de minim 300 de membri pentru a putea fi înregistrată la stat. Această propunere a fost întâmpinată cu proteste din partea unor biserici mai mici, și a fost, de asemenea, respinsă de parlament.

Sursa: Evangelical Focus

https://www.stiricrestine.ro/2019/01/01/parlamentul-bulgariei-a-votat-noua-lege-a-religiei-majoritatea-articolelor-care-restrictionau-libertatile-religioase-au-fost-eliminate/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+StiriCrestine+%28STIRI+CRESTINE%29

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.