Copleșit de Creația lui Dumnezeu!

Ştiaţi că oasele noastre sunt de patru ori mai rezistente decât betonul sau că saliva produsă în decursul vieţii ar putea să umple două bazine de înot? Acestea sunt doar câteva dintre curiozităţile mai puţin cunoscute despre corpul uman.

Corpul omenesc are capacităţi nebănuite. Ştiinţa medicală încă investighează extraordinarele sale mecanisme de funcţionare, de autovindecare şi de luptă cu diversele boli. În mod clar, studiul organismului uman rămâne fascinant şi plin de surprize, iar datele de mai jos sunt o dovadă în plus al acestui lucru, potrivit Advanced Phisical Medicine.

1. STOMACUL nostru este plin de suc gastric în compoziţia căruia intră acidul clorhidric, suficient de coroziv încât să dizolve zincul. Dar să nu ne impacientăm, mucoasa care căptuşeşte stomacul se reînnoieşte atât de repede, încât acidul nu are timp s-o distrugă şi să treacă de ea.

2. PLĂMÂNII au în stuctura lor 300.000 de milioane de vase capilare. Dacă aceste vase de sânge micuţe ar forma o linie dreaptă, aceasta s-ar întinde pe o distanţă de 2.400 de kilometri.

3. TESTICULELE unui bărbat obişnuit produc, în medie, 10 milioane de celule spermatice noi într-o zi. Această cantitate de spermă proaspătă este suficientă pentru a repopula întreaga planetă în doar şase luni!

4. OASELE UMANE (în special femurul) sunt de patru ori mai rezistente decât betonul. Astfel, 2,54 cm³ poate susţine o sarcină de peste 8,6 tone.

5. Cel mai mare organ al corpului uman este PIELEA. Fiecare persoană va pierde, în decursul vieţii, aproximativ 18 kilograme de piele moartă.

6. Mergem la culcare şi ne trezim având dimensiuni diferite. Mai exact, suntem mai înalţi dimineaţa şi mai scunzi la sfârşitul zilei, din cauza forţei gravitaţionale.

7. Într-o zi obişnuită, MUŞCHII OCULARI efectuează aproximativ 100.000 de mişcări. Echivalentul unui asemenea efort pentru muşchii picioarelor înseamnă un traseu de 80 de kilometri în fiecare zi.

8. Corpul uman degajă în doar 30 de minute suficientăCĂLDURĂ cât să aducă în clocot 3,5 litri de apă.

9. Dacă toate VASELE SANGVINE din corpul uman ar fi puse cap la cap, atunci ele înconjura cu uşurinţă Pământul.

10. Un eşantion din pielea PREPUŢULUI, de dimensiunea unui timbru poştal, poate creşte atât de mult în doar 21 de zile, încât să acopere trei terenuri de basket. Creşterea pielii în condiţii de laborator este folosită pentru tratarea pacienţilor cu arsuri.

11. Oamenii sunt singurele mamifere din lume care nu pot respira şi înghiţi în acelaşi timp.

12. Oameni graşi produc vase de sânge suplimentare. Astfel, pentru fiecare jumăte de kilogram de grăsime câştigată, corpul produce aproximativ 11 km de vase de sânge.

13. Atunci când roşim, mucoasa stomacului se înroşeşte şi ea.

14. În decursul vieţii producem suficientă SALIVĂ cât pentru a umple două piscine olimpice.

15. OVARELE femeilor conţin peste 500.000 de ovule, dar numai 400 dintre ele vor avea ocazia de a da naştere unei noi vieţi.

16. TĂLPILE conţin 500.000 de glande sudoripare şi ar putea produce aproape o halbă de transpiraţie în fiecare zi.

17. NASUL poate recunoaşte 50.000 de mirosuri diferite.

18. În timpul STRĂNUTULUI, viteza cu care aerul este eliminat este de cel putin 160 de kilometri pe oră.

Sursa:

https://m.adevarul.ro/sanatate/medicina/18-lucruri-uimitoare-despre-corpul-uman-1_549eb09e448e03c0fd154762/index.html

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Copleșit de Creația lui Dumnezeu!

Comentariile sunt închise.