Lasă telefonul jos – o pledoarie pentru adolescenții infatuați de tehnologia care ne distruge

Probabil că ne întrebăm de ce avem așa de mulți tineri nefericiți în jurul nostru. Răspunsul la întrebarea ”ce fac adolescenții fericiți” se poate găsi prin a identifica lucrurile pe care… nu le fac ei!

Jean M. Twenge este profesoară de psihologie la Universitatea de Stat din San Diego și autoare a mai mult de 140 de publicații științifice. În 2017 ea a scris o carte a cărui titlu te lasă cu gura larg căscată: ”iGen: Why Today’s Super-Connected Kids Are Growing Up Less Rebellious, More Tolerant, Less Happy—and Completely Unprepared for Adulthood” (iGen: De ce tinerii super-conectați din zilele de astăzi cresc mai puțin rebeli, mai toleranți, mai puțin fericiți și complet nepregătiți pentru viața de adult). Dacă ești un părinte – sau dacă nu ești – titlul acesta cu siguranță că te va face să te așezi și să acorzi atenție la ce vrea să spună autoarea.

Astăzi ne-am propus să învățăm ceva de la autoare cu privire la ce îi face pe mulți dintre adolescenții noștri nefericiți.

Într-un articol din publicația Psychology Today, autoarea Twenge notează următoarele: ”Adolescenții sunt tot mai puțin fericiți și tot mai puțin satisfăcuți cu viețile lor decât erau acum 5 ani în urmă. Întrebarea este DE CE?” Iată ce a descoperit ea. În primul rând, fericirea raportată de adolescenți a început să scadă brusc între anii 2011 și 2012. Ea notează faptul că aceasta e perioada când au devenit disponibile smartphone-urile – probabil că ar trebui să le numim sad-phones (adică telefoane triste, în loc de inteligente)!

În al doilea rând, Twenge a descoperit o corelare dintre fericirea adolescenților și participarea lor în activități care îi implică pe alți oameni – activități de genul sporturilor, mersul la biserică sau alte slujbe religioase, lucrarea de voluntariat și chiar făcutul temelor. Cu cât erau mai sociali, cu atât mai fericiți erau.

Prin contrast, acei tineri care erau angajați în activități solitare cum ar fi citirea știrilor de pe internet, a sta de vorbă pe telefoanele lor, mesageria instantă, rețelele de socializare, jocurile pe computer și ascultatul de muzică – adesea acestea sunt activități solitare în zilele de azi – au raportat că sunt mai puțin fericiți. Poate pare surprinzător, însă Twenge a notat următoarele: ”Tiparul este din nou clar: Aproape toate activitățile cu telefonul sunt legate de mai puțină fericire, și aproape toate activitățile nelegate de telefon sunt legate de mai multă fericire.” Așa că, să punem telefonul jos?

DA, cel puțin pentru o perioadă de timp.Dar sunt sigur că ați auzit de faptul că corelația nu este o cauzalitate. Fie că folosirea constantă a telefoanelor îi face pe oamenii pe care îi iubim să fie nefericiți sau nu, oarecum este imposibil să discernem acest aspect în fiecare instanță în parte. Dar cu certitudine că tinerii care-și trăiesc viețile dincolo de limitele ecranelor lor de la telefon, care se angrenează tot mai puțin cu realitatea virtuală și mai mult cu realitatea reală, au o șansă mai bună de a experimenta fericirea decât cei care nu acceptă această direcție.

Citește mai mult accesând următorul link:

https://crestinismtrait.blogspot.com/2018/11/lasa-telefonul-jos-o-pledoarie-pentru.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=lasa_telefonul_jos_o_pledoarie_pentru_adolescentii_infatuati_de_tehnologia_care_ne_distruge_lumea_cre_s_tina_in_care_traim&utm_term=2018-11-08&m=1

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.