MARTIN LUTHER, „SOLA FIDE” (NUMAI PRIN CREDINȚĂ)

Cea mai semnificativă contribuție pentru înțelegerea clasică evanghelică a credinței este, fără îndoială, făcută de Martin Luther. Doctrina justificării numai prin credință a lui Luther a ajutat la definirea credinței, aceasta devenind piatra din capul unghiului pentru teologia și spiritualitatea lui. Punctul de plecare de bază este „căderea” (Gen.1-3), care este mai întâi de toate o cădere de la credință. Credința este relația corectă cu Dumnezeu (Gen.15,6). Noțiunea despre credință a lui Luther cuprinde trei componente:

– Credința este mai degrabă personală, decât pur istorică.

– Credința presupune încredere în promisiunile lui Dumnezeu.

– Credința îl unește pe credincios cu Cristos

Actul de indreptatire se numeste si ”mantuirea prin credinta.” Luther considera ca mantuirea este numai un act juridic: noi suntem declarati drepti, nu suntem si facuti drepti. Adica, noi ramanem pacatosi dar, prin repetate acte de credinta, suntem in continuare ”indreptatiti”.

Actul prin care Dumnezeu ne-a procurat mantuirea este un act al harului, inteles ca un favor, un dar nemeritat al lui Dumnezeu. Justificarea îl ridică deci pe credincios în tărâmul acceptării totale și al privilegiilor Divine în Hristos Iisus:

– Suntem adoptați ca fii și fiice ale lui Dumnezeu ( Romani 8:15 )

– Devenim moștenitori împreună cu Hristos ( v 17 )

– Suntem în Hristos ( Gal 3:27) și El în noi ( Col 1:27)

Una din problemele legate de doctrina justificarii, prezentă în bisericile evanghelice române este confuzia care s-a creat cand vine vorba să diferențiem justificarea de sfințire. Este foarte important de știut că în justificare Dumnezeu nu-l face pe păcătos neprihănit ci îl declară neprihănit “Pentru că noi credem că omul este socotit neprihănit ( justificat ) prin credință fără faptele Legii.” (Romani 3:28)

Via: Cornel Pascu

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la MARTIN LUTHER, „SOLA FIDE” (NUMAI PRIN CREDINȚĂ)

  1. Pingback: MARTIN LUTHER, „SOLA FIDE” (NUMAI PRIN CREDINȚĂ) — Ciprian Barsan – Si ce ar folosi unui om sa castige toata lumea, daca si-ar pierde sufletul?

Comentariile sunt închise.