Misiune Externă-Scrisoare de informare – nr. 3 din 2018 – familia Dumitriu

D

ragii noștri,
Domnul a avut milă, atât de noi, cât și de poporul Patep, îngăduind să vedem un vis împlinit, cel puțin începutul visului. În perioada 2-6 iulie a avut loc prima săptămână a cursului de instruire Biblică pe termen lung pentru liderii bisericilor din Patep. Au fost 12 participanți, majoritatea din satul Denglu, dar și câte un participant din alte 2 locații principale Patep. De asemenea, în perioada 13-17 august a avut loc a doua săptămână a acestui curs. De data aceasta au fost 10-11 participanți, fiind reprezentate toate cele 4 locații principale, dar cei din satul Denglu au fost din nou majoritari. După parcurgerea panoramei primelor 5 cărți din Vechiul Testament, am studiat împreună primele 11 capitole din cartea Deuteronom. Pe parcursul a aproximativ 6 ore jumătate, în fiecare zi a cursului, am citit textul biblic, am discutat despre interpretarea lui și am încercat să vedem ce înseamnă acesta pentru noi, credincioșii nou testamentali. Cu alte cuvinte, ne-am întrebat ce ne spune textul despre Dumnezeu și umblarea cu El, și ce vrea Domnul ca noi să facem. O altă parte a cursului a fost dedicată traducerii materialului în limba Patep. Am lucrat în 4 echipe individuale. Mulțumim Domului pentru toți cei care au participat, pentru interesul celor care au venit pentru a doua oară, perseverând în cunoașterea lui Dumnezeu prin Scriptură, și în special pentru cei câțiva tineri care au fost gata să pună și întrebări. Au fost zile intense și istovitoare în multe privințe, dar am avut bucuria să putem sta împreună cu ei în Cuvânt, pentru câteva ore bune, timp de 5 zile, la fiecare dintre cursuri.
VIDEO https://youtu.be/x3lGoAh5G8o
Între cele 2 cursuri am vizitat din nou satul Denglu pentru 2 săptămâni. Vizita în sine a fost o binecuvântare, atât pentru noi cât și pentru săteni, dar așteptarea dinaintea plecării în sat ne-a pricinuit mult stres. Ni s-a promis că vor veni luni să ne informeze dacă este posibil să mergem în sat, dar nu au venit. După ce Hajni a făcut mai multe drumuri în piața din Bulolo pentru a încerca să îi contacteze pe cei din Denglu, și după o așteptare de 6 zile, la insistența noastră, în final, sâmbătă la ora 4 după-amiază, am plecat spre Denglu. Am ajuns cu bine în sat după o drumeție de aproape 3 ore, când deja se întunecase. Deși ne temeam că sătenii nu doresc ca noi să venim și poate ne vor respinge, așa cum s-a întâmplat în trecut într-un alt sat, situația s-a dovedit a fi mai mult o lipsă de organizare, pe datorită faptului că unul din liderii principali fusese implicat într-un accindent de mașină, și deci nu s-a putut ocupa așa cum trebuie de organizarea vizitei noastre. Totuși, oamenii ne-au primit foarte bine, s-au organizat pe moment și au fost desemnați câte 2 oameni, în fiecare zi, care să vină să se ocupe de noi și să continuăm învățarea limbii Patep și traducerea materialelor pentru cursul biblic în limba Patep. Au fost de asemenea deschiși pentru studiu Biblic, astfel că în 7 seri ne-am adunat la biserică pentru o oră și am reușit să le prezentăm celor care au venit (cam 25-30 de persoane în fiecare seară) o panoramă a cărților Geneza – Deuteronom, într-o variantă mai condensată. Ultima zi am dedicat-o aproape în întregime întrebărilor și ne-am bucurat să vedem că unii au înțeles câte ceva din ce am spus, iar alții sunt dornici să afle mai multe din Cuvânt, și cum se aplică acesta la viețile lor. Foamea lor spirituală ne-a încurajat. Ne rugăm pentru întreaga comunitate din Denglu, ca Domnul să-i facă stâlpi în biserica Sa și să le deschidă inima și mintea tot mai mult pentru El, astfel ca ei să fie gata să spună: „Facă-se voia Ta și nu voia noastră! Vină Împărăția Ta și nu împărăția noastră!”
În septembrie am mers pentru o lună la centrul de misiune din Ukarumpa. Aici ne-am luat rămas bun de la prietenii și colegii noștri, familia Taciuc, care slujesc de asemena în PNG, în domeniul IT ca suport pentru echipele de traducere și nu numai. Ei s-au întors în țară pentru câteva luni, urmând să revină aici în ianuarie. Le simțim lipsa!
O săptămână ne-a luat mutarea și curățenia într-o nouă casă, aici la centru. Mutările sunt o provocare în viața noastră de aici, pentru că suntem într-o continuă tranziție. În ultimii doi ani, ne-am mutat în 9 case diferite (plus încă 7 alte locații vizitate), pentru perioade scurte sau mai lungi, împachetând și despachetând pentru condiții foarte diferite, făcând curățenie și adaptându-ne la noua locație. Este o cauză mare de oboseală și stres. În general, ne-am propus să fim cam 2-3 luni în zona Patep-Bulolo, și cam o lună în Ukarumpa, ceea ce înseamnă că facem aceste drumuri cam de 3-4 ori dus întors pe an. Deși ne dorim să fim cât mai mult cu cei din Patep, este totuși dificil să fim acolo pentru mai mult de 3 luni, pentru că ne lipsește comunitatea de aici cu oameni cât de cât asemănători cu noi ca și cultură și preocupări. Acesta este și unul din principalele motive pentru care avem nevoie să revenim la centru din când în când, pe lângă cele administrative și de logistică. Din acest punct de vedere, motivele noaste de rugăcine recurente nu s-au schimbat. Rugați-vă pentru noi ca în mijlocul acestor bătălii spirituale, să nu cădem de oboseală, să nu fim descurajați de lucrurile negative care se-ntâmplă cu noi și în jurul nostru! Rugați-vă de asemenea pentru câțiva oameni cu care să putem avea părtășie ziditoare acolo în zona Patep și în orașul Bulolo.
Pe parcusul șederii noastre în Ukarumpa, am participat și la cursul de instruire „Educație teologică prin extensie”, numit TEE, care ne-a fost de ajutor în a primi câteva idei despre cum am putea să-i ajutăm pe liderii din Patep să asimileze mai ușor informații din Biblie și să le aplice în viața lor.
Deși azi (3 octombrie) am fost planificați să plecăm în Bulolo, din cauza tensiunilor din jurul centrului între 2 familii tribale înrudite, nu am putut părăsi Ukarumpa. Piedici de genul și altele, precum boli, decese, accidente, ploi intense, și alte lucrări ale celui rău, pot împiedica lucrarea. Rugați-vă, ca toate acestea să fie date la o parte de mâna cea puternică a lui Dumnezeu, și lucrarea, cum este și cursul următor de instruire biblică pentru liderii Patep din 8 Octombrie, să se poată realiza și continua!
Vă mulțumim dragi frați pentru participarea voastră la răspândirea Evangheliei, prin rugăciune și susținere financiară! Domnul să vă binecuvânteze cu prezența Sa!
Cu drag, Mihai și Hajni

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.

4 răspunsuri la Misiune Externă-Scrisoare de informare – nr. 3 din 2018 – familia Dumitriu

  1. Dumnezeu sa va binecuvsnteze

  2. Alin Cristea spune:

    (D)ragii

Comentariile sunt închise.