UPDATE- Oradea. Un incendiu puternic a distrus Palatul Episcopiei Greco-Catolice, din Piața Unirii. Din clădirea, monument istoric, a mai rămas doar fațada. Focul a fost stins după câteva ore.

UPDATE 00:42: „Peste 100 de pompieri militiari acționează, în momentul de față incendiul este, în mare proporție, lichidat. Suprafața afectată este de aproximativ 1300 mp. Colegii au reușit să împiedice propagarea incendiului. Clădirea are un aviz pentru reabilitare în 2016, deci clădirea nu are autorizație de incendiu, fiind în conservare.”, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Bihor, Camelia Roșca.

UPDATE 00:35: Intervențiile se apropie de final, nu mai există niciun pericol, s-a lucrat în interiorul clădirii, s-a localizat tot, s-a stins și sperăm să finalizăm. Nu avem victime, s-a discutat și cu episcopul, s-a luat legătura cu cei care eventual ar fi putut să fie în clădire. Cei care au fost evacuați se pot întoarce la casele lor, nu mai există niciun pericol de incendiu. Vor rămâne o parte din echipajele de pompieri, poliție, jandarmi pentru a supraveghea zona.”, a spus prefectul județului, la Digi24.

UPDATE 23:40: „Nu există nicio problemă privind alimentarea cu apă. S-a reușit izolarea incendiului, nu mai există pericol de extindere. În mod normal, în 15 minute cred că vor intra în clădire, sigur, cu măsurile tehnice de precauție, pentru că există și pericolul de prăbușire, clădirea fiind foarte veche în interior. Nu avem victime umane în momentul de față. Colegii de la Arad au hotărât totuși să trimită o autospecială cu scară, dar am reușit să izolăm incendiul și eu spun că într-un timp relativ scurt reușim să și oprim focul.”, potrivit prefectului județului, Ioan Mihăiuc, într-o intervenție telefonică la Digi24.

UPDATE 23:30: „Pentru eficientizarea misiunii de stingere, forțele de la fața locului vor fi suplimentate cu o autoscară de la ISU Arad. La acest moment, incendiul este localizat, fiind astfel limitat pericolul extinderii flăcărilor la vecinătăți.”, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

UPDATE 23:10: Purtătorul de cuvânt al ISU Bihor, Camelia Roșca, spune că incendiul a fost localizat, iar din primele informații nimeni nu ar fi fost în clădire.

„Un efectiv de 50 de pompieri militari acționează cu 7 autospeciale cu apă și spumă și 2 autospeciale de lucru la înălțime și facem tot posibilul să împiedicăm extinderea la clădirile învecinate.

Nu este nevoie de suplimentarea forțelor, incendiul este localizat, se lucrează la lichidare.

Alimentarea cu apă se realizează din Crișul Repede, avem unele greutăți în sensul că sunt 3 hidranți nefuncționali, acest aspect a fost remediat, prin realizarea dispozitivului de alimentare din Crișul Repede.”, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU.

UPDATE 23:05: Potrivit prefectului județului, Ioan Mihăiuc, incendiul s-a extins la etaj, iar oamenii care locuiesc în zonă au fost evacuați.

„Sunt clădiri vechi, din păcate s-a extins incendiul la etaj, există apă, există toate mașinile, acționează în zona respectivă, în afară de ISU, și Poliția și jandarmii au izolat locul. Se mută mașinile care sunt parcate în apropiere. Sperăm să izolăm incendiul ca să nu se extindă la clădirile învecinate. În partea din spate există clădiri locuite. Au fost evacuați oamenii. Nu pot să vă spun câți, în momentul de față se lucrează pe toate fronturile și cu toate echipajele pentru a încerca izolarea focului.

Nu avem informații să existe victime umane în momentul de față, în momentul de față nu avem detalii despre victime umane.

Hidranții funcționează în zonă, mașinile au apă, vin permanent mașini cu apă, acum se încearcă și conectarea cu Crișul, pentru a se alimenta și din Criș. Nu avem probleme să nu funcționeze mașinile, să nu aibă apă.

Am luat în calcul să cerem ajutor de la județele învecinate, dar deocamdată nu este cazul.”, a spus Mihăiuc.

Un incendiu puternic a izbucnit la sediul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea. Din primele informații, unul dintre turnuri s-a prăbușit. Nu se cunosc detalii despre posibile victime.

Mai multe echipaje de pompieri încearcă să stingă incendiul, care momentan nu a fost localizat.

„Arde la nivelul acoperișului, iar suprafața este de aproximativ 200 mp. Se intervine pentru localizarea incendiului, astfel încât flăcările să nu se extindă la vecinatăți. La fața locului intervin 7 autospeciale de stingere și două autoscări.”, potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență.

În perioada 2014-2016, clădirile monument istoric din Piața Unirii din Oradea au fost renovate, potrivit programului multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare și intervenție asupra clădirilor cu valoare arhitecturală situate în „Ansamblul Urban – Centrul Istoric Oradea”.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.