Ziua a 26-a din 30 de zile de rugăciune: Fibula Berberă din sudul Marocului

Este aproape imposibil să nu întâlneşti fibula berberă atunci când călătorești în sudul Marocului. Acest simbol, fibula berberă, este o agrafă ornamentală care datează din antichitate şi este folosită în numeroase moduri în viața de zi cu zi a berberilor. Berberii sunt locuitorii indigeni ai Africii de Nord, din partea de Est, din Egipt, până în partea de Vest, în Maroc. Berberii vorbitori de Tashelit din sudul Marocului sunt unul din cele trei grupuri etnice berbere din țară.

În zilele noastre acest simbol poate fi întâlnit pe uși, bijuterii, covoare sau ceramică. Pentru unii acesta doar un artefact, o aducere aminte a rădăcinilor berbere. Datând încă din timpuri preislamice, semnificația formei sale rămâne oarecum ascunsă. Cu toate acestea, berberii care au ajuns să-L urmeze pe Isus Mesia, percep crucea Calvarului ascunsă în această formă. Pentru ei este o reamintire zilnică a faptului că există speranță și salvare pentru poporul lor.

Peste şase milioane de berberi musulmani locuiesc în sudul Marocului. Fiind o țară pitorească, Marocul atrage anual peste zece milioane de turiști. Din păcate, majoritatea sunt considerați în mod eronat ca fiind reprezentanți ai Creștinismului. Ținuta și comportamentul lor îi ofensează pe localnici, iar aceștia, pe bună dreptate, nu sunt deloc atrași de credința lor străină.

Berberii sunt mândri de moștenirea lor, așa că se identifică puternic cu simboluri precum fibula. Totuși, nu există aproape niciun ucenic al lui Isus printre ei, care să poată arăta înspre sensul profund al formei figulei. Ar putea fi aceasta o modalitate de a face trimitere la Evanghelie?

NE RUGĂM

Ne rugăm ca berberii din sudul Marocului să ajungă să-L cunoască pe Isus Mesia într-un mod relevant, poate chiar prin indicii din contextul și cultura lor.

Ne rugăm ca aceia puțini care Îl cunosc și Îl urmează pe Isus să fie întăriți în credința lor și să fie o binecuvântare pentru neamul lor.

Ne rugăm pentru mai mulți lucrători ai Evangheliei care să vină să studieze limba și cultura berberă şi astfel mulți localnici să audă și să experimenteze Vestea Bună.

Sursa: https://www.stiricrestine.ro/2018/06/09/ziua-a-26-a-din-30-de-zile-de-rugaciune-fibula-berbera-din-sudul-marocului/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+StiriCrestine+%28STIRI+CRESTINE%29

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Ziua a 26-a din 30 de zile de rugăciune: Fibula Berberă din sudul Marocului

  1. Pingback: Ziua a 26-a din 30 de zile de rugăciune: Fibula Berberă din sudul Marocului — Ciprian Barsan – Si ce ar folosi unui om sa castige toata lumea, daca si-ar pierde sufletul?

  2. Mila TA Doamne peste nou

    Apreciază

Comentariile sunt închise.