Scurt despre împărțirea Bibliei pe capitole și versete

Împărțirea Bibliei pe capitole și versete a pus la îndemâna bibliștilor un instrument foarte important. Dintr-un anumit punct de vedere, studiul aprofundat al Bibliei ar fi imposibil fără această împărțire.

Aceeași împărțire este însă și cel mai mare obstacol în calea înțelegerii unor legături tematice în interiorul unei cărți biblice.

De pildă, 2 Cor 2:14-3:6 conține un fir tematic important care nu se mai vede din cauza felului în care este împărțită epistola. În 2:16 Pavel se întreabă „Cine este destoinic pentru aceasta?” (pentru misiunea lui apostolică, pe care o va prezenta în capitolele următoare). În 3:5-6 avem un prim răspuns la această întrebare. Nimeni nu este vrednic prin sine însuși, deci nici Pavel n-ar fi, dacă Dumnezeu nu l-ar fi învrednicit (lit. „destoinicit”) să fie „slujitor al Noului Legământ”.

2 Corinteni 3 conține un fascinant exercițiu de hermeneutică biblică, pornind de la „episodul Sinai” în care Moise primește Tablele Legii (aducătoare de condamnare și moarte).

Dincolo de felul creativ în care prelucrează Pavel episodul, este uimitoare perspectiva Apostolului care își descrie „diakonia” punând-o în opoziție cu cea a lui Moise.

Pentru cititorii familiari cu Scripturile iudaice, o asemenea atitudine trebuie să fi părut o formă de hybris. Doar că Pavel nu se scoate pe sine în prim-plan, ci se vede mereu într-o poziție de subordonare față de un plan asupra căruia nu are controlul. De altfel, când se știe văzut din exterior, de către necredincioși, Apostolul realizează că este „o mireasmă de la moarte la moarte”. Cei care îl privesc exclusiv cu ochii de carne văd în el un condamnat la moarte (și cam atât). Dar pentru cei care pășesc pe drumul vieții, jertfa lui este „o mireasmă de la viață la viață”.

Sursa

Emanuel Contac

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Scurt despre împărțirea Bibliei pe capitole și versete

Comentariile sunt închise.