Ziua a 2-a – 30 de zile de rugăciune: Comore și Shiromani

Uniunea Comorelor cuprinde patru insule tropicale din Oceanul Indian, în vestul Madagascarului. Anjouan (una dintre cele patru insule) a fost fondată în jurul anului 1500, vreme în care Islamul fusese deja adus în interiorul insulelor de către negustorii arabi, îmbogăţiţi aici prin sclavie şi prin comerţul cu mirodenii. Colonialiştii francezi au preluat puterea în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, urmând ca în anul 1975 Comore să devină o ţară independentă, după o lungă serie de dictaturi şi lovituri de stat. Astăzi, 99% din populaţia ţării urmează o formă a Islamului popular, fiind influenţat de cultura africană.

Primul Sultan al Anjouanului a ales pentru insulă un steag roşu. Culoarea roşu este considerată un semn al puterii şi al regalităţii. Această culoare a jucat un rol decisiv în alegerea îmbrăcăminţii femeilor din acel timp, fiind rezervat femeilor din clasa superioară. În public, femeile se acopereau cu o ţeşătură roşie.

În secolul XX, acestor ţesături roşii au început să li se adauge alte culori şi modele, dar culoarea roşu este în continuare considerată simbolul vechi al culturii anjouane şi este purtată de toate femeile. Prin coaserea a şase pătrate de material se obţine un shiromani modern. Când este purtat, cusăturile prind împreună bucăţile de material dintr-un shiromani în aşa fel încât formează o cruce mare şi evidentă pe corp. Shiromani se poate purta atât în cadrul festivalurilor religioase, la ocazii politice sau nunţi, dar şi în viaţa de zi cu zi. O femeie anjouani poate fi recunoscută după îmbrăcămintea sa în întreaga lume. Shiromani este un simbol al culturii lor, iar femeile îl poartă cu mândrie.

NE RUGĂM

Comorenii au îndurat conducerea multor conducători, sultani, acţiunile piraţilor şi ale celor care comercializau sclavi în statele coloniale. Ne rugăm ca ei să găsească libertate şi viaţa în Isus.

Ne rugăm în mod special pentru femei, care poartă shiromani, care sunt cheia în deschiderea acestei culturi matrilineale înspre Evanghelie.

Viaţa de familie pe aceste insule este puternic caracterizată de gelozie. Să ne rugăm pentru încredere şi angajament reciproc în aceste familii lărgite şi pentru modele sănătoase pentru viaţa de familie.

Sursa:

https://www.stiricrestine.ro/2018/05/15/ziua-a-2-a-30-de-zile-de-rugaciune-comore-si-shiromani/

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.