De ce Israel?

Un popor străvechi. Un popor care a supraviețuit multor secole de persecuție, dar care există și azi. Un popor ales. Un popor sfânt. Un popor urât de mulți, dar iubit de cei autentici ai Domnului. Un popor căruia biserica apostată i s-a împotrivit sute de ani. Un popor demonizat de această așa-zisă biserică creștină. Un popor care a trecut printr-un holocaust care a ucis 6 milioane dintre aceștia. Un popor care s-a ridicat din nou. Un popor care a devenit printre cele mai puternice din lume. De ce Israel?

În anul 1948, atunci când David Ben-Gurion a declarat independența statului Israel, tot castelul teologic împotriva poporului evreu pe care Biserica îl construise veacuri la rând s-a prăbușit. Profețiile biblice cu privire la restaurarea Israelului se împlineau în fața ochilor ei, în timp ce teologia înlocuirii poporului evreu cu Biserica se vedea clătinată și în pericol de a fi spulberată. În anii ce au urmat, am văzut cum Israelul a purtat războaie cu dușmani mult mai puternici și a biruit exact ca în vremurile Vechiului Testament. De asemenea, odată cu recucerirea Ierusalimului din 1967, umanitatea a fost martoră la dezvoltarea unui fenomen despre care se credea dispărut și aparținând unor vremuri de mult trecute : reapariția evreilor mesianici, adică a evreilor care cred în Isus Cristos ca Domn și Mântuitor. Până atunci, evreii care credeau în Isus Cristos (Yeshua HaMashiach) își pierdeau identitatea evreiască, integrându-se în rândul neamurilor și a popoarelor în mijlocul cărora trăiau. Acum însă, evreii credeau în Isus Cristos în timp ce identitatea israelită devenea mai puternică ca niciodată. Și totuși, de ce Israel?

Totul a început cu chemarea pe care Domnul i-a făcut-o lui Avraam în Geneza 12:1-3.

1 Domnul îi zisese lui Avram: „Ieși din țara ta, dintre rudeniile tale și din casa tatălui tău și vino în țara pe care ți-o voi arăta!

2 Te voi face un neam mare și te voi binecuvânta; voi face numele tău mare, iar tu vei fi o binecuvântare.

3 Îi voi binecuvânta pe cei ce te vor binecuvânta, dar îl voi blestema pe cel ce te va blestema. Prin tine vor fi binecuvântate toate familiile.

Acesta este legământul fundamental pe care Dumnezeu l-a făcut cu strămoșul Israelului, iar toate legămintele care au urmat sunt o extensie a acestui legământ care este piatra de temelie. Acesta este motivul pentru care Israelul, poporul lui Dumnezeu, este diferit de oricare altă națiune sau neam de pe pământ – pentru că este singurul popor a cărui identitate are ca bază un legământ încheiat cu Însuși Dumnezeu, legământ descris în Geneza 15:4-7

Daniel Cristian Florea

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la De ce Israel?

  1. Felicitări pentru abordare

    Apreciază

Comentariile sunt închise.