Politicul și liderul religios !

Era praznicul Paștelui. Sărbătoarea, potrivit rânduielii poruncite de Domnul în Levitic 23:4-8, trebuia să țină o săptămână. Rolul marelui preot Caiafa precum și al celorlalți preoți, era să slujească la Templu. Să aducă jertfele animale aduse de oameni la Templu pentru ispășirea păcatelor. Preocuparea lor însă, în această săptămână sfântă de sărbătoare, a fost alta. Observăm o conducere religioasă coruptă, înclinată spre păstrarea poziției sociale și religioase decât înclinată spre adevăr.

Sinedriul și-a dovedit natura coruptă în momentul când Isus, stând înaintea soborului și a Marelui Preot, caută motive, încearcă să fabrice acuzații prin care să-L găsească pe Isus … vinovat. Interesant însă, cu toată aversiunea lor împotriva Lui, spune evanghelistul Matei în cap.26:59-60 că „n-au găsit nicio vină …”

În cele din urmă, se înfățișează doi martori mincinoși care, neînțelegînd semnificația afirmațiilor profetice ale Domnului, încearcă să găsească totuși o acuzație: „A spus că strică Templul și că-l rezideşte la loc în 3 zile !!!”(v.61) N-a fost însă, suficient pentru o condamnare la moarte.

„Soluția” a venit tot din partea Marelui Preot. Îi adresează Domnului întrebarea la al cărei răspuns ar trebui să te cutremuri, să cazi în genunchi și … să nu mai îndrăznești să mai rostești altceva. „Ești tu Fiul lui Dumnezeu !?” (V.63) Răspunsul vine ca un trăznet: „Da, sunt !” … Dar ei erau prea corupți, prea implicați social și politic pentru a putea accepta acest adevăr.

Pentru a-L putea condamna și răstigni s-au folosit de influențele politice pe care le aveau. De aceea l-au dus la Pilat, autoritatea politică ce-i putea da o sentință. Când Iuda, realizând tragedia pe care a provocat-o, merge să se căiască înaintea „preoților celor mai de seamă…” (27:3) aceștia își dovedesc încă odată natura lor coruptă răspunzând „Ce ne pasă nouă … !!! Treaba ta !!!” (27:4)

Era slujbă la Templu … însă preoții cei mai de seamă nu erau acolo unde ar fi trebuit să fie. Erau într-un loc numit Golgota bătându-și joc de … Fiul lui Dumnezeu! (27:41-42 „Preoții cei mai de seamă, împreună cu cărturarii și bătrânii, își băteau joc de El și ziceau: Pe alții i-a mântuit iar pe Sine nu se poate mântui; Dacă este El Împăratul lui Israel să Se coboare acum de pe cruce și vom crede în El …” (și dacă ar fi coborât de pe cruce … ei tot nu ar fi crezut. Atât erau de corupți …)

Erau prea implicați politic pentru a vedea și accepta Adevărul. Prea legați de pozițiile sociale și religioase ce le ofereau stabilitate financiară și influență în societate, pentru a putea realiza că în fața lor stătea chiar … Fiul lui Dumnezeu, Mesia, Cel pe care, în fond, îl așteptau de atâta vreme !

Azi, istoria se repetă. Observăm din ce în ce mai mult cum „preoții cei mai de seamă, cărturarii și bătrânii norodului” sunt preocupați mai degrabă politic, legislativ … decât preocupați să-L facă de cunoscut lumii pe El și puterea Învierii Lui ! Să-i lăsăm pe cei chemați la această lucrare iar noi să urmărim împlinirea chemării noastre.

E slujbă în Templu … Să încercăm să nu lipsim, ca preoții cei mai de seamă odinioară !

Hristos a înviat !

Sursa: https://www.facebook.com/100000482993310

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.