Mari Oameni Ai Crestinismului – Martin Luther

Persoana pe care o voi prezenta astazi este considerata de multi crestini, ca fiind cel mai important om care a trait de la apostolul Pavel incoace, Martin Luther… Istoria catolica traditionala il considera pe Luther un calugar nebun, un psihopat posedat de diavol, care darama stalpii Bisericii Mame. Pentru protestantii ortodocsi Luther era un cavaler evlavios, un erou, un Moise, un Ilie, chiar al cincilea evanghelist si Inger al Domnului.

Departe de a incerca sa intemeieze o noua secta, Luther s-a considerat intotdeauna un slujitor credincios si ascultator al bisericii. De aici profunda sa amaraciune ca primii protestanti au fost numiti “luterani”:

“primul lucru pe care il cer este ca oamenii sa nu mai foloseasca  numele meu si sa nu se mai numeasca luterani ci crestini. Cine este Luther? Invatatura nu este a mea. Nu eu am fost crucificat pentru toti…”

Martin Luther s-a nascut intr-o familie saraca din Germania, in anul 1483.

La varsta de 22 de ani unul din cei mai buni prieteni ai sai a murit fara a-L cunoaste pe Christos. La numai doua saptamani aflandu-se intr-o furtuna violenta, cu multe fulgere in jurul lui, cuprins de frica mortii si plin de disperare, Luther a jurat lui Dumnezeu ca daca va scapa va deveni calugar: ”voi deveni calugar, promit, promit” spunea plin de spaima Luther. Imediat a renuntat la facultatea de drept si a intrat in manastire, desi nu citise nici o data Biblia.

Cand aveam 20 de ani, inca nu vazusem o Biblie. Credeam ca nu exista alte epistole si evanghelii decat cele scrise in fituicile din care invatam duminica. In cele din urma am gasit o Biblie in biblioteca si am luat-o cu mine la manastire. Am inceput sa citesc, sa recitesc, apoi sa citesc din nou.

In mod continuu, prin post si rugaciune, el cauta acceptarea lui Dumnezeu, insa in ciuda efortului depus el nu gasea pacea dupa care tanjea. A inceput sa fie foarte dur cu el insusi, infometandu-se si lovindu-se pana la sange, sperand ca asa va fi mai aproape de Dumnezeu. “Ce trebuie sa fac sa fiu mantuit?” era strigatul amar care venea de pe buzele lui Martin Luther. Intr-o zi cand statea in biblioteca manastirii, a ajuns la pasajul din Romani 3:24 “si sunt socotiti neprihaniti, fara plata, prin harul Sau, prin rascumpararea care este in Christos Isus”, acest verset ii va schimba viata pentru totdeauna. Ochii lui Martin s-au umplut de lacrimi, cand a inteles acest adevar puternic. El nu trebuia sa-si castige mantuirea! Rauri de bucurie si pace il inundau pe Martin in timp ce experimenta pacea cu Dumnezeu ……… pentru prima data in viata.

Citește mai mult:

http://misiuneagenesis.org/mari-oameni-ai-crestinismului-martin-luther/

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Mari Oameni Ai Crestinismului – Martin Luther

  1. Frumoasa este istoria creștinismului

    Apreciază

Comentariile sunt închise.