Mari Oameni Ai Crestinismului – Traian Dorz

Traian Dorz 1914-1989

O, creste-mi iubirea in inima mea, Isuse, Isuse, mereu te-oi ruga…..”

Crestinatatea romaneasca a avut în poetul Traian Dorz una din vocile sale de o expresie cu totul aparte, am putea spune unica, prin profunzimea trairii religioase.

Traian Dorz s-a nascut în noaptea de Craciun a anului 1914, în catunul Râturi (azi Livada Beiusului) din comuna Mizies, judetul Bihor, în apropiere de Beius. Parintii sai, Constantin si Maria, erau buni gospodari si crestini respectati în sat pentru cinstea si vrednicia lor. Era unicul copil la parinti si, bineînteles, acestia voiau sa-l vada ajungând un bun gospodar la casa lui si un sprijin de nadejde la batrânete. Baiatul însa se simtea nascut pentru altceva. Iubea cartea, citise tot ce era de citit în micuta biblioteca a scolii primare si în aceea a bunului sau învatator, Savu Halbac.

La terminarea celor sapte clase, viata copilului Traian Dorz, si-a schimbat total traiectoria. La examenul de încheiere al claselor primare, sustinut la Beius, Invatatorul i-a dat ca premiu special cartea Corabia lui Noe, scrisa de preotul Iosif Trifa, din Sibiu. Autorul era întemeietorul si conducatorul Miscarii Oastea Domnului, o lucrare de regenerare moral-spirituala din sanul Bisericii Ortodoxe.

Cartea l-a zguduit puternic pe proaspatul absolvent. În 8 iunie, în duminica Rusaliilor, terminând lectura cartii, simti ca trebuie sa-si schimbe viata, asa cum autorul o propunea, în final, fiecarui cititor. “Era cam pe la ceasul trei dupa amiaza in ziua aceea de Rusalii, cand ajunsesem la ultimele pagini ale cartii si citeam chemarea la o hotarare de viata noua, predata total lui Dumnezeu. Ardeam tot. Simteam ca trebuie neaparat si numaidecat sa ma arunc undeva pe genunchi si sa dau drumul suvoiului de lacrimi pe care nu mi le mai puteam stapani. Ca trebuie sa-mi descarc sufletul strigand lui Dumnezeu pocainta mea, intoarcerea mea, predarea mea, legamantul meu…”

Printr-o scrisoare adresata centrului Oastei din Sibiu, îl ruga pe Parintele Iosif Trifa sa-l înscrie si pe el în rândurile ostasilor si sa-i trimita foaia “Oastea Domnului”, suplimentul duhovnicesc al saptamânalului “Lumina Satelor”. Ambele erau redactate de catre preotul sibian.

Citește mai mult:

http://misiuneagenesis.org/mari-oameni-ai-crestinismului-traian-dorz/

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.