Mari Oameni Ai Crestinismului – Robert Moffat

Doresc sa va prezint astazi un om care in ascultarea lui de Domnul a fost gata sa se desparta de toate, sa se smereasca, si sa traiasca nu in societatea inalta, ci alaturi de cei mai inapoiati oameni de pe fata pamantului, infruntand greutati si pericole ce nu pot fi descrise.

Robert Moffat, s-a nascut an anul 1795, in sudul Scotiei.

La varsta de 13 ani, a fost angajat ca si gradinar, in Liverpool si apoi la un castel de langa Manchester. Intr-o zi pe cand mergea la piata pentru niste cumparaturi a vazut un poster care anunta o intqanire cu caracter misionar. Intalnirea avusese loc deja, insa gandul lui era acum la misionarii moravieni despre care auzise mereu de la mama sa. Inima i-a fost total schimbata si ardea de nerabdare sa plece ca misionar.

La 21 de ani a plecat spre Africa, locul unde avea sa petreaca alti 54 de ani din viata. Visul lui Robert a fost sa planteze o “Gradina pentru Dumnezeu, in Africa” Greutatile si conditiile primitive nu l-au impiedicat pe Robert, care dimpotriva a calatorit inspre nord, unde viata era mai grea si primejdiile mai mari. Dupa mai mult timp, in care viata i-a fost pusa in pericol, fiind atacat in nenumurate randuri de animale salbatice, s-a stabilit la Kuruman, aproape de granita cu Botswana. Robert era intelept si avea multa rabdare, iar la scurt timp stia deja cum sa abordeze oamenii locului. Un caz deosebit l-a reprezentat convertirea unui puternic sef de trib, Africaner, care era teroarea intregii regiuni. Guvernatorul statului stabilise o suma imensa de bani pentru prinderea lui Africaner. Convertirea lui intr-un crestin umil, era un soc pentru autoritati, si dovedea ca ceea ce puterea sau politica nu puteau face, facea Evanghelia.

Primii ani ca misionar au fost in mare parte plini de descurajari. Oamenii in jurul carora lucrau erau foarte degradati. Furau tot ce puteau duce, se inchinau si dansau aproape zilnic zeilor si duhurilor. Dupa multe frustrari, vaznd ca misiunea sa nu prospera, Robert i-a spus sotiei: “lucrarea pe care o facem e foarte grea, iar roadele sunt foarte mici!” la care ea a raspuns: ”Evanghelia nu a fost inca predicata in limba lor.” Imediat a inceput sa se concentreze mai mult pe invatarea limbii, iar nu dupa mult timp putea sa vorbeasca fara translator. In anul 1872 bastinasii aveau tradusa Biblia in limba lor. Robert avea o mare compasiune pentru acesti oameni, care nu-l cunosteau pe Christos. Isi inncepea ziua cu rugaciune si mijlocea adesea pentru cei bolnavi care nu au avut bucuria de a cunoaste harul Lui Dumnezeu.

Citiți mai mult: http://misiuneagenesis.org/mari-oameni-ai-crestinismului-robert-moffat/

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.