Mari Oameni Ai Crestinismului – John Wycliffe

Doresc sa prezint astazi un om care desi a fost atacat din toate partile si a indurat multa impotrivire, s-a luptat, ca omul de rand sa poata citi Scriptura in limba lui.

John Wycliffe s-a nascut in anul 1325 in Yorkshire, Anglia.

A fost unul din cei mai intelepti si renumiti oameni ai vremii, si-a luat masteratul si doctoratul la Oxford, unde a continuat ca si profesor; dar mai mult de atat a fost un om care si-a luat in serios indatoririle de pastor.

John Wycliffe s-a aflat in centrul celor mai multe controverse religioase si politice ale timpului sau, chiar si biserica de atunci l-a considerat un eretic periculos, fiind condamnat la moarte de cateva ori.

Patruzeci si patru de ani dupa ce a murit, ramasitele sale au fost dezgropate si arse, dar ideile pe care le-a raspandit au continuat sa existe.

Biserica de atunci era plina de conducatori ambitiosi, lacomi si imorali, care nu semanau deloc cu apostolii lui Isus. Problema era ca Biblia exista doar in limba Latina si putini oameni puteau citi in aceasta limba. Cei care puteau, ca Wycliffe, stiau ca biserica avea nevoie de o reforma morala.

Wycliffe s-a impotrivit imoralitatii bisericii si cararcterului superstitios al cultului moastelor (care insemna venerarea unui os sau chiar al unui dinte care ar fi apartinut unui sfant).

De asemenea a intrebat daca papa trebuia intr-adevar sa conduca intreaga biserica si daca era nevoie sa traiasca in lux. “Cel ce traieste in pacat, nu are dreptul la nici un fel de autoritate -nici macar daca este papa”, spunea Wycliffe. El a condamnat biserica Romei de coruptie, s-a impotrivit indulgentelor si a traiului cu totul lumesc al calugarilor. De asemenea s-a impotrivit folosirii in biserici in mod exclusiv al limbii latine -ceea ce facea ca Biblia sa nu poata fi inteleasa de popor.  Cu alte cuvinte, Wycliffe a formulat toate ideile care in secolul al XVI aveau sa duca la declansarea Reformei protestante. Aceasta a facut-o atat in predicile tinute la Oxford, cat si prin scris. Era foarte dur in acuzatiile pe care le facea. De exemplu, el a declarat ca semnificatia cuvantului “cardinal” care i se atribuia papei, era: “Capitan al apostatilor din regatul diavolului, impertinent si nerusinat aliat al lui Lucifer.” Un conciliu al bisericii a interzis scrierile sale si l-a condamnat la moarte, insa a fost scapat de ducele de Lancaster.

La scurt timp i s-a interzis sa mai fie profesor, iar apoi a fost intemnitat. Cand dusmanii sai au crezut ca se va linisti si nu va mai avea nici o influenta asupra poporului, Wycliffe a inceput traducerea Bibliei din limba latina in engleza, pentru ca crestinii de rand sa poata avea acces direct la Cuvantul lui Dumnezeu.

Tiparul inca nu fusese descoperit, astfel ca traducerile erau copiate cu grija si date din mana in mana, indeosebi intelectualilor. El a atras de partea lui multi preoti saraci sau fosti studenti care l-au ajutat la transcrierea textului.

Citiți mai mult:

http://misiuneagenesis.org/mari-oameni-ai-crestinismului-john-wycliffe/

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Mari Oameni Ai Crestinismului – John Wycliffe

  1. Istorie creștinismul este extrem de interesanta și valoroasă

Comentariile sunt închise.