Mary Slessor – Misionara In Africa

Mary Slessor (1848 – 1915) s-a nascut in orasul Aberdeen, Scotia, pe data de 2 Decembrie, 1848, fiind cunoscuta printre africani ca si “Regina Alba a Calabarului”, o regiune din partea de Vest a Africii.

Mary si-a daruit inima lui Isus din copilarie, fiind influentata foarte mult de istoriile spuse de mama sa, iar mai tarziu o dorinta adanca  a izvorat in inima ei, aceea de a deveni misionara. A inceput sa lucreze plina de zel in biserica din care facea parte, participand in acelasi timp si la activitatile misionare. La inceputul anului 1874, stirea mortii a lui David Livingstone a starnit o agitatie mare in Scotia, si ca urmare s-a creat un val de misionari plini de pasiune. S-a anuntat la vremea respectiva ca este nevoie foarte mare de lucratori misionari in Africa, iar Mary si-a oferit cu bucurie serviciile Bordului de Misiune Internationala. Dupa o pregatire speciala, Mary s-a imbarcat in Liverpool pe vaporul “Ethiopia” si a inceput calatoria pe data de 5 August, 1876.

Curand dupa sosirea ei in Calabar, a inceput sa realizeze cat de dificila si aproape imposibila era munca pe care trebuia sa o faca in mijlocul africanilor. A vazut crocodili uriasi care stateau la soare pe malurile namoloase sau innotau in rauri. Intr-o zi, Mary impreuna cu cativa copii, a fost atacata de un hipopotam foarte mare, care aproape le-a rasturnat barcuta. Ca sa salveze viata copiilor si a ei, Mary a aruncat in gura hipopotamului o oala in care prepara mancarea.  De asemenea, prezenta asa-numitelor “barracoons” (baracile unde africanii erau legati de gat cu o franghie care era prinsa de tavanul din lemn gros, asteptand in aceasta pozitie luni intregi pana veneau cei care cumparau sclavi), o infricosau si intristau foarte mult pe Mary. Pe langa toate acestea, Mary a fost martora la multe situatii groaznice, in care prizonierii erau siliti sa introduca mainile in ulei fierbinte pentru a-si demonstra nevinovatia, sau momente de teroare in care sefii de triburi alegeau femei si barbati la intamplare pe care ii decapitau pentru orgii cu ritualuri de canibalism.

Ce ar fi putut o femei plapanda si timida sa faca in fata acestor imprejurari horifice? Coplesita de tristete si teama, Mary a ingenuncheat si a spus o rugaciune scurta: “Doamne, sarcina pe care mi-ai dat-o este imposibila pentru mine, dar nu pentru Tine! Arata-mi calea si o voi urma!”  Ridicandu-se de pe genunchi a afirmat: “De ce sa ma tem? Am o Misiune Regala! Sunt la dispozitia Regelui Regilor!”

Mary a studiat cu ravna dialectul Efik, limbajul poporului din Calabar, si a reusit sa comunice atat de bine cu nativii, ca ei insasi recunosteau maiestria ei in vorbire. A fost foarte emotionata si bucuroasa cand a reusit sa predice in limbajul local, prima ei calatorie pentru evanghelizare fiind una foarte memorabila. In fata ei mergeau doi copii care bateau tobele, anuntand venirea misionarei si adunand oamenii la locul de intalnire, care era de fapt la umbra unui copac, langa o casa construita pentru diavol, in memoria unui bastinas care murise de curand. Mary le-a vorbit cu dragoste si le-a citit din Biblie, capitolul 5 din cartea Apostolului Ioan, versetele 1-24. A pus foarte mare accent pe versetul 24:  Adevarat, adevarat va spun ca cinea asculta cuvintele Mele si crede in Cel ce M-a trimis are viata vesnica si nu vine la judecata, ci a trecut din moarte la viata.”

Citiți mai mult: http://misiuneagenesis.org/istoria-crestinismului-mary-slessor/

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Mary Slessor – Misionara In Africa

  1. Misiunea este sansa noastra de a implini voia lui Dumnezeu

    Apreciază

Comentariile sunt închise.