Pagina de istorie: Billy Graham, pastorul american care a predicat dincolo de Cortina de Fier

Acum aproape 100 de ani se năștea cel care avea să devină predicatorul neoprotestant Billy Graham. Acesta a avut curajul ca în plin Război Rece să treacă de Cortina de Fier și să predice în țările comuniste. A ajuns și în România, în anul 1985. Aflați întreaga poveste a incursiunii predicatorului american baptist într-o Românie comunistă dintr-o nouă Pagină de istorie.

În 1967, Iugoslavia a fost prima țară din blocul comunist care i-a permis lui Billy Graham să predice pe teritoriul său. După vreo alți 10 ani, Ungaria a făcut la fel, cu condiția ca Graham să nu facă declarații politice antiguvernamentale.

În septembrie 1985, pastorului baptist Billy Graham i s-a permis să viziteze România, ba chiar să predice unor largi mulțimi, adunate să îl asculte la Arad, Timișoara, Cluj, București, Sibiu, Oradea și Suceava. A fost o vizită fără precedent, de 11 zile, prin toată România, timp în care predicatorul baptist a vorbit în biserici ortodoxe, dar și reformate, catolice, baptiste și pentiscostale, ba chiar și într-o sinagogă. A vorbit mulțimii și în aer liber, iar la o mănăstire ortodoxă s-a întânit cu cel care urma să devină, un an mai târziu, Patriarhul Teoctist.

Atât lumea democrată din afara granițelor României, cât și populația din România comunistă s-au întrebat de ce i-a permis Ceauşescu lui Billy Graham să vină în România.

Unul dintre posibilele răspunsuri este pentru a crea impresia, în faţa SUA, de ţară tolerantă, într-o perioadă în care unii politicieni americani cereau măsuri mai ferme în ceea ce priveşte România. Alții spun că Ceaușescu a scos bani frumoși de pe urma vizitei predicatorului baptist. Potrivit oficialilor de la Keston College, citaţi de Românul liber, fiecare biserică locală care l-a găzduit pe predicatorul american a trebuit să plătească echivalentul a 7.000 de lire sterline autorităţilor locale, sumă care ar fi acoperit costurile organizatorice. Acest lucru ar fi venit ca o surpriză totală pentru credincioşii români, care înţeleseseră că organizaţia lui Graham deja plătise o sumă mare Guvernului român.

Citiți mai mult accesând:

http://m.rfi.ro/politica-99085-pagina-de-istorie-billy-graham-pastor-american-predicat-cortina-fier

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Pagina de istorie: Billy Graham, pastorul american care a predicat dincolo de Cortina de Fier

  1. Gherghe Tony zice:

    oricare ar fi fost adevarul din cele doua variante trebuie sa ne bucuram de faptul ca evanghelia lui ISUS HRISTOS s a vestit intr o tara comunista …Numele lui Dumnezeu fie glorificat si inaltat in veci de veci caci EL iubeste romania…

    Apreciază

Comentariile sunt închise.