Secretul fericirii

Care este secretul fericirii? Oare cum am putea defini fericirea? Ce înseamnă să fii fericit? Cum se ajunge la fericire? Cum se întreține ea? Poate fi omul fericit pe pământ?
Deseori aceste întrebări frământă mintea și sufletul omului aflat în căutarea fericirii. Această frământare a căutării nu aduce fericirea mai aproape de sufletele noastre, ci uneori o distanțează. Omul devine zbuciumat. Hoinărește prin tratatele despre fericire căutând o semnificație aplicativă la viața personală.
Fericirea are o dimensiune practică, ea nu se găsește în cărți și tratate ci în trăire. Cărțile și tratatele ne pot lămuri semnificația fericirii, dar găsirea ei este de ordin practic. Ea trebuie trăită … și atât. 
Citind literatura de înțelepciune a lui Solomon observăm că fericirea este rodul dezvoltării umane. Fericirea nu se cumpără, nu se vinde, nu se obține prin mită, nu se dă „pe ochi frumoși”. Fericirea nu are de-a face cu bogăția sau luxul.
Secretul fericirii este dezvoltarea/progresul ființei umane. Înțeleptul Solomon face două precizări importante:
În primul rând, secretul fericirii constă în dezvoltarea morală și spirituală a omului. (Prov. 16.20). Omul este format din trup și suflet, sau altfel spus dintr-o parte materială și una imaterială/spirituală. Mulți oameni depun eforturi considerabile de a dezvolta la cote maxime partea materială/trupească (nu este greșit).
Fericirea este rodul procesului de dezvoltare interioară/spirituală. Omul care se alipește de Dumnezeu și de Cuvântul Său își dezvoltă latura spirituală într-un mod armonios, și găsește fericirea. Dumnezeu este sursa fericirii. Aducerea sufletului în intimitatea lui Dumnezeu este izvorul fericirii.
În al doilea rând, secretul fericirii constă în dezvoltarea relațiilor familiale ( Prov. 18.22). Conform înțeleptului Solomon „Cine găsește o soție bună găsește fericirea”. Altfel spus, fericirea este condiționată de starea de bine a familiei.
Nu poți avea război în familie și să fii fericit. Armonia familială este un izvor nesecat de fericire. Ioan Slavici parafrazează această idee menționând: „Omul să fie mulţumit cu sărăcia sa, căci, dacă e vorba, nu bogăţia ci liniştea colibei tale te face fericit.” (Moara cu noroc).
Cu siguranță sunt mai multe secrete ale fericirii. Sarcina noastră este să le identificăm și să aplicăm la viața noastră. Să nu uităm că fericirea este practică. Chiar dacă o înțelegem, o găsim abia atunci când începem să o trăim.

Sursa:

https://www.book-house.ro/blog/376-secretul-fericirii

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.