​Fără vize în Canada 


Parlamentul European a adoptat, miercuri, la Strasbourg, acordul comercial – CETA – dintre Uniunea Europeana si Canada.
In cadrul votului din Parlamentul European, 408 eurodeputati au fost in favoarea acordului, 254 au fost impotriva, iar 33 s-au abtinut de la vot.
Odata cu adoptarea CETA, romanii vor putea merge fara vize in Canada, incepand cu 1 decembrie 2017.
Pe 30 octombrie, Canada a confirmat ca va elimina total regimul de vize pentru toti cetatenii romani, incepand cu 1 decembrie 2017, dupa o prima etapa de liberalizare partiala de la 1 mai 2017.
Incepand cu 1 mai, cetatenii romani care au detinut o viza canadiana temporara in ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau care detin, in prezent, o viza valida, valabila pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea sa viziteze sau sa tranziteze Canada pe baza unei autorizatii electronice de calatorie (eTA) in loc de viza.
Votul din PE este unul istoric, iar acordul este deja controversat, in contextul sentimentului anti-globalizare aflat in crestere in Europa, scrie agentia AFP.
„CETA este cel mai bun acord comercial pe care l-a incheiat vreodata UE. Va apropia si mai mult Canada si Europa”, spune europarlamentarul german Manfred Weber, liderul grupului PPE.
La sfarsitul lunii octombrie, UE si Canada au semnat acordul de liber-schimb, dupa sapte ani de negocieri dure, depasind in cele din urma opozitia regiunii francofone belgiene Valonia, care a ridicat o serie de obiectii in ultimul moment.
Sursa: 

http://m.ziare.com/europa/romanii-vor-merge-fara-vize-in-canada-parlamentul-european-a-adoptat-acordul-ceta-1453930

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.