Scurt istoric al Bisericii Penticostale  „Filadelfia” Calan Partea I-a


După cel de-al doilea război mondial, a început o perioadă de trezire spirituală pentru națiunea română. În acest context, au apărut grupările creștine ”Oastea Domnului”, inițiată de preotul Iosif Trifa și a fraților ”Creștini după Evanghelie”, care erau coordonați de fr. Tudor Popescu. 
     Primele idei penticostale din județul Hunedoara, în zona Călanului și a Hațegului au fost promovate de fr. Nicolae Morar, un penticostal de ziua a șaptea, fost jandarm în timpul celui de-al doilea război mondial. De asemenea, mulți care s-au întors din război sau prizonierat în satul Balomir, de lângă Hațeg, printre care putem aminti pe : Ioan Dobrean, Ioan Hand și, ceva mai târziu, Ioan Dumulescu, care a primit credința și botezul în apă în Siberia, aproape de Zidul Chinezesc, în timp ce era prizonier de război, au adus cu ei învățătura penticostală, contribuind astfel răspândirea penticostalilor în județul Hunedoara.  

     Două femei cucernice din Balomir, de lângă Hațeg, s-au dus într-o călătorie până la Nădlag, jud. Arad, după război și, lângă casa unde au rămas peste noapte era o casă de rugăciune. Au ascultat cântările de laudă la adresa Domnului, predicarea Cuvântului Evangheliei precum și rugăciunile credincioșilor și toate acestea au avut un impact puternic și binecuvântat asupra acestor femei cu frică de Dumnezeu. Era vorba de o casă de rugăciune Penticostală. Aceste două femei au fost Elisabeta Belia și Siminica Belia. Ambele femei s-au întors la Domnul, iar acestora li s-a alăturat și Victor Belia, soțul sorei Siminica. Câțiva ani mai târziu, fr. Victor Belia a fost ordinat ca Pastor al Bisericii Penticostale din Balomir. 

     Primii misionari care au venit în zona Călanului au fost fr. Nicolae Morar, de la Hațeg și fr. Ioan Ciungan diin Valea Jiului. Printre credincioșii penticostali care s-au întors la Domnul în anul 1948 din zona Călanului, sunt : 

Maria Motorga, cu soțul Gheorghe, care au venit de la Oastea Domnului ; 

Rusalin Cosmescu, cu soția Florica ; 

Maria Păclișan ; 

     În anul 1949 s-au întors la Domnul : 

Nicolae Șuteu, cu soția Marea și copiii ; 

Petru Cosmescu cu familia ; 

Livia Cosmescu ; 

Maria Cosmescu ; 

Ioan Gheorghiu cu soția Matilda și copiii ; 

Aurelia Voica, trecută de la Biserica Baptistă la Biserica Penticostală ; 
     Pentru prima dată, credincioșii au început să se adune pentru închinare și citirea Bibliei în anul 1948, în casa lui Rusalin Cosmescu, care avea o casă cu două camere, dintre care una au dăruit-o pentru închinarea credincioșilor pentru un an de zile. 

     Apoi, în primul trimestru din anul 1949, credincioșii s-au mutat la o nouă locație, la sora Maria Motorga, unde s-au adunat împreună cu frații baptiști, timp de un an și jumătate. După această perioadă, cele două grupări s-au despărțit, gruparea baptiștilor mutându-se în casa fr. Andrei Voica. Între timp, la frații penticostali s-au adăugat noi suflete : 

Petru Tuza, cu soția Anica ; 

Gherasim Cosmescu ; 

Roza Munteanu ; 

Aurel Tuza ; 

Valentin Tuza și soția Marea ; 

 

     Pe la mijlocul anului 1951, Biserica s-a mutat la o nouă locație, la fr. Nicolae Șuteu în casă, pentru o perioadă de șase luni, până la începutul anului 1952 când, s-a găsit la familia Ioan Cosmescu un spațiu mai larg și potrivit. Din această perioadă s-a început o organizare a bisericii care deja număra 21 de suflete, plus copiii credincioșilor și aparținători. Astfel, biserica a ales pe : 

Fr. Ioan Gheorghiu, conducător de biserică ; 

Fr. Nicolae Șuteu, secretar ; 

Fr. Valentin Tuza, casier ; 

Sora Aurelia Voica, cenzor ; 

     Comitetul ales a început demersurile pentru a primi autorizație de funcționare, deoarece înainte de această perioadă, gruparea penticostală din Călan a funcționat fără autorizație. 

     În toată această perioadă a formării bisericii penticostale din Călan, biserica l-a avut pe fr. Niculae Irimia din Simeria ca păstor și pe fr. Ionel Munteanu de la Petreni, diacon, care administrau Cina Domnului, bisericii. În data de 29 iunie 1952, a debutat în slujire corul bisericii, consud de fr. Valentin Tuza, un dirijor foarte talentat și dedicat acestei lucrări.

                                                      10 Ianuarie 2017

Pastor Ioan Gagea

Sursa: Filadelfia Călan

Acest articol a fost publicat în Amintiri. Salvează legătura permanentă.